Magyarországon különösen nehéz egy nőnek szülés után visszatérnie a munkába. A legtöbb munkahelyen az időbeosztás nem támogatja a kismamákat, a szülési szabadság utáni fizetés pedig túl alacsony - ez derül ki a Tudományos Akadémia friss kutatásából, amiben azt vizsgálták, az európai országok közül hol lehet a leginkább összeegyeztetni a családalapítást a karrierrel. Kiderült az is: a férfiak többet, a nők viszont kevesebbet keresnek, ha van gyerekük.

„Bármikor lehet csocsózni, meg egyébként vannak házi bajnokságaink is” – így dolgoznak az ingatlan.com-nál, amely amúgy már megkapta a családbarát díjat, azóta pedig mentorként tanácsokat is adnak más cégeknek, hogyan válhatnak ők is még inkább család- és emberbaráttá. Az irodaházat is ennek megfelelően rendezték be. Dolgozni lehet babzsákon, vagy függőágyon is, a kutyusok bejöhetnek, a gyerekeknek pedig külön legószoba is van. Az étkező falára kerülnek ki a fotók, ha valamelyik kollégának babája születik. A HR vezető arról számolt be, hogy mindenki kötetlen munkaidőben dolgozik - a kismamák beosztására pedig külön odafigyelnek.

Ez a mentalitás azonban még ritkaságnak számít Magyarországon.

„Nagyon sok olyan cég van sajnos, ahol nincs elég részmunkaidős állás, holott esetleg segíthetné is a vállalatot, illetve, ahol esetleg van, ott sem megfelelően működik – gondolok itt arra, hogy esetleg 6 órában van papíron munkatárs, de legalább 8 órát dolgozik egyébként”

nyilatkozta az ATV Híradójának Ujvári Enikő, a Három királyfi, három királylány Mozgalom vezetője. A mozgalom azért jött létre, hogy segítsen olyan stratégiát kialakítani a vállalatoknak, hogy összeegyeztethető legyen a család és a karrier. Ezért évről évre díjazzák a családbarát munkahelyeket.

Az idei családbarát munkahely pályázatra szeptember 19-ig lehet jelentkezni - a zsűri pedig azt figyeli, hogy a vállalat hogyan támogatja a családokat és a gyermekvállalást.

Forrás: atv.hu

Hozzászólok a Facebookon