Pozitívan értékelték a friss GDP-adatokat az M1-en megszólaló közgazdászok. Fontos feladatnak nevezték ugyanakkor a jelenlegi ütem fenntarthatóságát, amit nehezít az egyre komolyabb munkaerőhiány. A jövőre nézve kulcskérdés a munkaerő fejlesztése, vélték.

A Központi Statisztikai Hivatal keddi közlése szerint az első negyedévben 4,4 százalékkal, szezonálisan és naptárhatással kiigazítva 4,7 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék az előző év azonos időszakához képest. Az előző negyedévhez mérten 1,2 százalékos volt a gazdasági növekedés.

Csath Magdolna közgazdász az M1 Szemtől szembe című műsorában az adatokat értékelve elmondta:

a piaci alapú szolgáltatások sorában elsőként a turizmust említhetjük, amely két számjegyű bővülést tudott felmutatni, de jól teljesített a kiskereskedelem és az építőipar is. Ez utóbbit két hajtóerő segítette, az uniós pályázatokból létrejövő, illetve az állami beruházások.

Csath Magdolna közgazdász

A vártnál nagyobb bővüléshez hozzájárult a belső fogyasztás emelkedése is, amely főként a béremeléseknek köszönhető – tette hozzá. Csath Magdolna szerint ugyanakkor az ipar, elsősorban a járműipar teljesítménye némileg elmaradt a vártnál. Ezt azonban részben a nemzetközi piac problémái is okozták.

Kulcskérdéssé vált a munkaerő fejlesztése 

Boros Imre közgazdász szerint a GDP-bővülés azért különösen pozitív, mert az ebből képződő, itthon maradó jövedelmek jóval nagyobbak, mint korábban. A szakember a műsorban ugyanakkor fontos feladatnak nevezte a jelenlegi ütem fenntarthatóságát, amit nehezít az egyre komolyabb munkaerőhiány.

Boros Imre közgazdász

Mindkét közgazdász egyetértett abban, hogy rendkívül fontos lenne a magas hozzáadott értékű ágazatok bővítése, ehhez azonban nagyon fontos lenne az oktatás, az átképzések fejlesztése, jelentős bővítése.

Egyfajta új ipari forradalom előtt állunk, egyre nagyobb teret kap a robotizáció, az informatika, szinte az egész országot át kellene képezni, hogy a magyar munkaerő tudása megfeleljen az új kihívásoknak.

Hozzászólok a Facebookon


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ