Ismét magas értéket vett fel a munkavállalók bizalmi indexe. A BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb közös munkaerőpiaci kutatásából kiderült, egyre kevésbé fél az átlagos magyar munkavállaló attól, hogy elveszíti munkahelyét.

Az előző negyedév után ismét magas, hetven pontos értéket vett fel a munkavállalói bizalmi index, ami hárompontos emelkedést jelent az előző év hasonló időszakához képest. Az elmúlt időszak tendenciáit figyelembe véve, egyre inkább úgy tűnik, hogy a korábbi évekhez képest már kevésbé fél az átlagos magyar munkavállaló attól, hogy elveszti munkahelyét, vagy munkahelyet kell váltania – derült ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb közös februári munkaerő piaci kutatásából.

Az időszakonként tapasztalható kisebb ingadozások ellenére továbbra is emelkedő tendenciáról lehet beszélni, ami a munkaerőpiaci stabilitási indexet illeti. A mérőszám egyébként azt fejezi ki egy száz pontos skálán, hogy a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy jelenlegi foglalkoztatójuk hosszú távon is munkalehetőséget biztosít majd számukra.

Míg 2015 februárjában 62, egy évvel később 64, 2017-ben pedig már 67 pontot ért el a munkavállalói bizalmi index értéke, 70 pontot pedig utoljára a 2017 szeptemberi felmérésben regisztráltak, így a több mint három éve indult kutatás során az index most ért el másodszor ilyen magas értéket.

„Bár érdemi változás nem történt az elmúlt félévben, az előző évekhez képest jóval optimistábban ítélik meg a magyar munkavállalók a jelenlegi állásuk stabilitását” –

mondta el Kiss Márk István. A BNP Paribas Cardif biztosító vezérigazgatója hozzátette: a legoptimistább munkavállalók továbbra is a fővárosban élnek, körükben most vette fel az index az eddigi legmagasabb értéket, 74 pontot.

Általánosságban elmondható, hogy iskolai végzettséget tekintve továbbra is a diplomások és az érettségivel rendelkezők alkotják a legbizakodóbb csoportot 72-72 ponttal, utánuk 70 ponttal következnek szakmunkás papírral rendelkezők, végül 59 ponttal a legfeljebb 8 osztályt végzettek jönnek. Emellett egyébként minden korcsoportban jelentős javulás tapasztalható az elmúlt években.

Ami a karrierhez kapcsolódó jövőképet illeti, a férfi munkavállalók 77%-a, a nők 73%-a érzi úgy, hogy több mint 5 évig megmarad a munkahelye – derült ki a kutatásból.

Hozzászólok a Facebookon