A magyar tanárok több mint egyharmada túl van az ötvenen, közel ötöde 55 évnél is idősebb. A Nemzetközi Pedagógus Nap alkalmából jelent meg néhány Eurostat-adat, melyet a HVG is ismertetett.

Nem meglepetés, hogy a pedagógus-hivatás erősen elnőiesedett, így van ez az Európai Unió minden országában, így hazánkban is. 2013-ban összesen 8,3 millióan dolgoztak az unióban pedagógusként, ebből 5,8 millió volt nő. Az elnőiesedés az alsóbb oktatási szakaszokban a legerősebb: az óvodai nevelésben mindössze 5 százalék férfi dolgozott, az alapiskolákban 15 százalék. Ugyanakkor a felsőoktatásban megfordul a nemek aránya, ott közel 60 százalék volt a férfi - olvasható ki a tanulmányból.

 A magyar pedagógusok 75,7 százaléka volt nő 2013-ban, az iskola előtti nevelésben gyakorlatilag csak nők dolgoztak (99,7 százalék), általános iskolákban 95,6 százalék, középfokon 69,2 százalék volt a gyengébb nem aránya. Az egyetemeken, főiskolákon azonban nálunk is férfiuralom van, ezen a szinten mindössze 38,8 százalék nő dolgozott két éve.

Ami ennél sokkal fontosabb, és amelyre az oktatáspolitikusoknak sürgős választ kellene adnia az a pálya elöregedése. Az uniós tanárok mindössze 10 százaléka 30 év alatti, ugyanakkor 36 százaléka 50 év feletti. Főleg a közép- és felsőfokon sok a nyugdíjkor előtt álló pedagógus. Ez az arány Olaszországban több mint 60 százalék, Bulgáriában közel 50 százalék, de a balti államokban, Svédországban, és Görögországban is több mint 40 százalék.

Magyarország nem áll ilyen rosszul, de a 36,2 százalék is elég aggasztó adat (tekintve, hogy a bemenet, a friss diplomás tanárok száma korántsem pótolja a nyugdíjba készülőkét, különösen „vészhelyzet" van már most is a természettudományok területén). Az óvodapedagógusoknál 38,1 százalék, az általános iskolai tanároknál 34 százalék, a középiskolaiaknál 35,3 százalék ez az arány, az egyetemi oktatóknak több mint 40 százaléka 50 évnél idősebb.

A tanártársadalom közel 20 százaléka 55 évesnél, 4 százaléka 60 évesnél is idősebb Magyarországon.

Forrás: HVG