A budapesti Bárczi Géza Általános Iskola PDSZ-csoportja nyílt levelet írt a szakszervezet Országos Választmányának és az ügyvezető elnöknek. Ebben azt is kérték, hogy a PDSZ jelentesse ezt meg a nyílt fórumain. Eddig ez nem történt meg. A két és fél hete írt levelet változtatás nélkül közöljük – írja a HVG.

„Tisztelt Országos Választmány! Tisztelt Ügyvezető Elnök!

Mi, a budapesti Bárczi Géza Általános Iskola PDSZ-csoportja, megdöbbenve értesültünk arról, hogy a szakszervezet elnökét a rendkívüli tisztújító kongresszus visszahívta. Különösen aggályos ez annak ismeretében, amit PDSZ-csoportunk delegáltja tapasztalt a küldöttválasztó gyűlésen, és amit hallottunk a kongresszuson történtekről. Véleményünk szerint ez a PDSZ-hez méltatlan, kicsinyes és etikátlan eljárás volt vezetőjével szemben. Tartunk attól, hogy az 1988-ban iskolánkban megalakított PDSZ eltávolodik a demokratikus működéstől, és a hatalomgyakorlás érdekében szakít a legalapvetőbb demokratikus jogokkal.

Értetlenül állunk a Mendrey László ellen felhozott vádakkal szemben is. Kollégánk alapítója, felépítője, működtetője a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének. Megalakulása óta a mindenkori vezetőség tagja, majd – nagy örömünkre – 2010 óta elnöke, arca a szervezetnek. Szakmai hozzáértéséhez nem férhet kétség, hiszen a kezdetektől a PDSZ minden lépésénél ott volt, aktívan részt vett annak minden mozzanatában. Azzal különös elismerést váltott ki a tagokból – nemcsak intézményünkben, hanem a többi iskolában is – hogy mindvégig aktív tanárként, saját bőrén tapasztalta az oktatás visszásságait s így hitelesen tudta kommunikálni a pedagógusok véleményét. 

Az elmúlt 8 évben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete – Mendrey Lászlónak köszönhetően – megkerülhetetlen tényezővé vált az oktatáspolitikában. Mind a sajtómegjelenések, mind a közösségi megmozdulások, mind a civil szerveződések igazolják, hogy nem volt olyan területe az oktatásnak, amellyel kapcsolatban a PDSZ ne hallatta volna a hangját, ne sorakoztatta volna fel érveit, ne állt volna ki az oktatás minden érintettjének – gyerekek, szülők, pedagógusok – érdekében. Médiaszereplései, nyilatkozatai és személyes fellépése (pl. a diáktüntetések idején) következtében a közvélemény szemében ma a pedagógus érdekképviselet szinte egyet jelent a PDSZ-szel.

Mint annak az iskolának a munkatársai, ahol 30 éve a PDSZ megalakult, elvárjuk, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete továbbra is az alapításkor megfogalmazott demokratikus értékeknek megfelelően működjön és megalkuvást nem tűrően álljon ki minden iskolahasználó érdekében, melyre – számunkra – eddig Mendrey László, kollégánk személye volt a garancia!

A PDSZ tagok korrekt tájékoztatása és tisztánlátása érdekében kérjük, hogy a rendkívüli tisztújító kongresszus jegyzőkönyvét a PDSZ honlapján tegyék nyilvánossá!

Felszólítjuk a PDSZ vezetőtestületét, hogy levelünket a szervezet minden elérhető felületén – PDSZ honlap, Facebook-os PDSZ oldal, Facebook-os PDSZ csoportok – jelenítse meg!

Budapest, 2018.04.22.  

Bárczi Géza Általános Iskola PDSZ csoportja nevében: Barcza László”

Forrás: HVG