Soha nem volt még ilyen csekély a félelem a munkanélküliségtől, miközben az óriási munkaerőhiány lehet a gazdaság növekedésének fő akadálya – olvasható a HVG cikkében.

Áprilisban a februári történelmi csúcsnál alacsonyabb szinten maradt a GKI konjunktúraindexe. Az üzleti várakozások romlottak, a fogyasztóiak viszont tovább javultak - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

A foglalkoztatási hajlandóság minden ágazatban erősödött, leginkább a kereskedelemben, legkevésbé a szolgáltató cégek körében. A növekedés fő akadálya továbbra is a munkaerőhiány, az építőiparban a cégek fele, az iparban és a szolgáltató szférában egyharmada jelezte ezt a problémát. A lakosság munkanélküliségtől való félelme azonban még soha nem volt olyan alacsony, mint most.

Az áremelési szándék az építőipar kivételével minden ágazatban gyengült, és jelentősen csökkent a fogyasztók inflációs várakozása is. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban és az emberek körében romlott, a többi ágazatban kissé javult.

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke áprilisban ötödik hónapja emelkedett, de 2002 őszi csúcsától még elmaradt. A lakosság saját pénzügyi helyzetét és jövőbeli megtakarítási képességét kissé jobbnak vélte, mint márciusban, ugyanakkor a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét kissé rosszabbnak látja.

Az építőipari és főleg a szolgáltatói szektor várakozásai kedvezőbbek lettek, az ipari és kereskedelmi bizalmi index viszont csökkent. A szolgáltatói bizalmi index történelmi csúcsra ért.

Forrás: HVG