Lemondott a nemrég megválasztott Országos Bírói Tanács (OBT) négy tagja és egyik póttagja - derült ki az OBT közléséből. Az OBT április 18-i, szerdai üléséról közzétett összefoglaló szerint a tanács elnöke bejelentette, hogy „dr. Rendeki Ágnes, dr. Demjén Péter, Őzéné dr. Hajdú Mária tagok, dr. Tóth Gyöngyi póttag és dr. Seres Lívia tagok bejelentették lemondásukat az OBT tagságáról a meglévő vezetői és bírói feladataikra, utóbbi tag részben családi okra hivatkozással. Az OBT elnöke az ülésre intézkedett a póttagok behívásáról, akik közül megjelent dr. Tímár Tünde, a Kaposvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elnöke.” – olvasható a Népszavában.

Azt, hogy valójában miért mondtak le tagságukról a január 15-én hat évre megválasztott bírák, nem tudni. A 15 tagú új OBT január 30-án alakult meg, 14 tagját a bírák küldöttértekezlete választotta, míg a Kúria elnökét a törvény delegálja a testületbe. Az új OBT azóta öt ülést tartott, a szerdai találkozón 12 tag jelent meg. Mint az összefoglalóból kiderül, Hilbert Edit OBT-elnök már korábban értesült a lemondásokról, hiszen póttagokat hívott a szerdai ülésre. A „meglévő vezetői és bírói feladataikra” való hivatkozás kevéssé életszerű, hiszen a lemondottak három hónapja is tisztában voltak azzal, a hatéves OBT-tagság mivel jár. Ugyan mind az öten vidéki bíróságon dolgoznak, de mivel az OBT kétheti-havi rendszerességgel tartja üléseit, ez nem jelenthet komoly terhet. Utódlásuk könnyen megoldható, az OBT-nek 14 póttagja van.

A valódi indokokat máshol érdemes keresni. Az OBT legfontosabb feladata, hogy ellenőrzi az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének igazgatási tevékenységét, és személyzeti döntéseit. Tehát az OBT, ha komolyan veszi jogosítványait, az OBH-elnök Handó Tünde valódi bírói ellensúlya lehet. A 2012-ben alakult első testület nem ment szembe a nagy hatalmú elnökkel, de a januárban választott új tanácsba Handó több kritikusa is bekerült. Az új OBT egyik első dolga volt, hogy létrehozott egy szakbizottságot, amely az OBH elnök pályázatelbírálási gyakorlatát vizsgálja. A szakbizottság munkáját április elején már meghosszabbították egy hónappal, mert nem kapták meg Handótól a kért adatokat.

Egy forrásunk elképzelhetőnek nevezte, hogy a most lemondott OBT-tagok megijedtek saját „bátorságuktól” és szakmai előmenetelüket féltve - a bírósági vezetők többségéről Handó dönt -, inkább lemondtak a tanácsi tagságról.

Forrás: Népszava