A gazdaság valamennyi szereplőjének döntéselőkészítésbe való bevonását, és az állami dolgozók számának csökkentését várja az új kormánytól a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetsége. Főtitkáruk szerint az elmúlt időszakban általában a sajtóból értesültek a kormány terveiről, pedig ezeket jobb lenne egy a munkáltatókkal és a munkaadókkal közös fórumon megvitatni.

Egy ilyen súlyú, kétharmados győzelem esetén nyilván akik hatalomra kerültek, úgy gondolják, hogy teljes felhatalmazásuk van minden döntés meghozatalára, de mégiscsak szerencsésebb lenne, és nagyobb előrelépést hozna, ha az elmúlt 8 év gyakorlata ellenére a jövőben nemcsak a munkaadókkal, hanem a szakszervezetekkel is megbeszélné az intézkedéseit a kormény – erről beszélt a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában Dávid Ferenc.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének főtitkára

A VOSZ főtitkára szerint nagyon nehéz most a gazdaságról beszélni, mert a Fidesz sem választási programként, sem kormányprogramként nem vázolta még, hogy az elkövetkező négy évben mi áll előttünk.

„Az irány körülbelül sejthető, de azért jó lenne, hogyha lenne egy konkrét, tételes, számon kérhető és megvitatható kormányprogram” – fogalmazott a szakmai szervezeti vezető. Dávid Ferenc szerint ha rendesen működnének Magyarországon a társadalmi párbeszéd intézményei, akkor számos szakmai anyag hivatalosan is a munkaadók kezébe kerülne, de jelenleg csak ad hoc jelleggel vagy a sajtóból tudnak tájékozódni.

Hozzátette: így az érdekképviseletek munkája nem konstruktív, hanem inkább kármentő jellegű, a jogalkotóknak pedig kár megspórolni a döntéshozatal előtti társadalmi párbeszédet.
„Én reménykedem abban, hogy valaki a hibáiból – ha nem is vallja be – de tanul. Tehát legyünk optimisták” - mondta a VOSZ főtitkára.

A munkáltatói érdekképviselet vezetője beszélt arról is, hogy a VOSZ részéről az új kormány felé tett egyik legfontosabb kérés az állami túlfoglalkoztatás visszaszorítása. Mint mondta, erre már van kormányzati ígéretük, és azért tartják indokoltnak, mert Magyarország versenyképességének egyik nagy gátját látják benne, hiszen a közszféra nagysága miatt az adószint – akár az elő munkáé, akár más adó - nem csökkenthető.

Dávid Ferenc közölte, követelni fogják, hogy a kormány szisztematikusan kezdje meg egy karrierhídon keresztül a közszolgálatból az üzleti szférába átterelni a munkavállalókat, már csak azért is, mert utóbbiban van 200 ezres munkaerő-hiány áll fenn. Hozzátette, szerinte a 30-40 éves állami közszolgálati tisztségviselők nem tehetik meg, hogy azt mondják, ők sosem mennek a versenyszféra közelébe. Ezt ugyanis nem fogja megengedni az elkövetkezendő 10-15 év gazdasági klímája. Nyilvánvalóan ehhez kell átképzés, anyagi segítség, és a munkavállalókat úgy kell bátorítani, hogy egy részük vállalkozzon – tette hozzá a VOSZ főtitkára, akit Rózsa Péter kérdezett.

Forrás: Klubrádió