Részletes, új és átfogó gazdaságstratégiai javaslatok kerülhetnek már májusi megalakulását követően az új kormány asztalára. A javaslatok kidolgozásában a Magyar Nemzeti Bank, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is részt vesz – tudta meg a Magyar Idők.

Már az új kormány megalakulását követően a kabinet asztalára kerül az a teljes körű, részletesen kidolgozott, átfogó gazdaságstratégiai javaslatcsomag, amely kijelöli azokat a területeket, amelyekre az elkövetkező négy évben kiemelt figyelmet kell fordítania az országnak, ezeknek a javaslatoknak a megvalósításában pedig közösen dolgozhat a kormány a gazdasági szereplőkkel – mondta a Magyar Időknek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (MKIK).

Felidézte, a választások előtt – az eredménytől függetlenül – kapott felkérést a kamara, valamint a Magyar Nemzeti Bank arra, hogy az új parlamenti ciklus gazdaságpolitikai irányainak kijelölését segítse a piaci szereplők bevonásával. A kamara elnöke a több mint ötvenoldalas dokumentummal kapcsolatban elmondta, a stratégia várhatóan az új kormány megalakulására készül el, ebben mintegy kétezer vállalkozás mélyinterjús módszertan szerinti, tehát átfogó, szinte minden területre kiterjedő javaslatait is figyelembe veszik.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke

– A gazdasági stratégia célja, hogy a következő években az ország egy fenntartható, erősödő növekedési pályára álljon annak érdekében, hogy jelentősen csökkenjen a lemaradásunk Nyugat-Euró­pához képest – mondta Parragh László.

A dokumentum alapját képezi, hogy míg 2010-ben a válság okozta nehézségekre, tehát a magas államadósságra, a munkanélküliségre, valamint az ország gazdaságának beindítására kellett koncentrálni, addig mára a helyzet megváltozott, a gazdaság stabilizálódott, de új kihívások jelentek meg. A kamarai vezető kiemelte: ezeknek az elveknek a mentén a májusban megalakuló Országgyűlésnek javaslatot tesznek egyebek mellett az újraelosztás mértékének átalakítására, a költségvetés egyensúlyának megtartása mellett.

Fontos pont az állam hatékonyságának növelése. A bérfejlesztések folytatásával kapcsolatban Parragh kiemelte, a jelenleginél is gyorsabb kereseti felzárkóztatásra van szükség, akár a 2016-ban kötött hatéves bérmegállapodás felülvizsgálatával, kibővítésével.

A jelenleginél lényegesen nagyobb hangsúlyt kell kapnia a tudás felzárkóztatásának a gazdaságban. Koncentrálni kell az ipari termelés elősegítésére is a legújabb kori digitális alapú fejlesztési stratégiák­kal. A munkaerőpiac szintén új kihívásokkal küzd, míg 2010-ben a munkanélküliség, addig ma a szakemberhiány jelent kockázatot a növekedésre. A kamara elnöke szerint a keresetek mellett kiemelt hangsúlyt kell fektetni a képzésre, valamint az élethosszon át tartó tanulás elősegítésére. Ehhez a kamara külön oktatásfejlesztési javaslatcsomagot is kidolgoz.

Parragh László a javaslatcsomag kapcsán kiemelte: a stratégiát a szereplők bevonásával, azok visszajelzései, valamint a gazdaság jelenlegi helyzete alapján készíti a kamara, ugyanakkor az új kormány a parlamenttel közösen maga dönt az irányokról.

Az MKIK elnöke szerint a gazdasági helyzet stabil, a globális környezet nem romlott, a válságon pedig már régen túljutottunk, ezért a világban végbemenő folyamatokra kell koncentrálni. Ezek közül kiemelte a tudás és a gazdaság erősebb összefonódását, amelynek alapja az igényeknek megfelelő felső- és középfokú képzési rendszer, valamint a digitalizáció.

Forrás: Magyar Idők