A műanyagipari szövetség két évvel ezelőtt elindított egy projektet, mellyel a szakemberek utánpótlására koncentrálnak. A Magyar Műanyagipari Szövetség nagy részét műanyagfeldolgozó cégek alkotják, a munkaerőpiaci helyzet ebben az iparágban különösen aggasztó - hangzott el a IX. Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Kiállítás és Találmányi Vásárön, a Széchenyi István Egyetemen.

A szektor nagyságrendileg 60 ezer dolgozót foglalkoztat és körülbelül 700 cég tevékenykedik ezen a területen, melyből három elsődleges alapanyaggyártó, mintegy 20 kompaundáló, vagyis keverékkészítő, és körülbelül 500 feldolgozó. Ide sorolhatók továbbá a kereskedők, szerszámgyártók és az újrahasznosítók is. Farkass Gábor, a Magyar Műanyagipari Szövetség tagja szerint a fluktuáció ebben a szegmensben 30 százalék is lehet, ezért a bérrendezés mellett különösen fontos feladatnak tartja a szakképzés fejlesztését.

– Tevékenységünk fontos eleme, hogy éves jelleggel szakmai felméréseket folytatunk, amely azt jelenti, hogy minden termelő cég  – 97 százalékos lefedettséggel – beszámol a piaci adataikról. Ezekből kiderült, hogy mindössze 60 diák jut évente a műanyagiparra, ez rettentő kevés és bizony a szakképzés sem megfelelő.

Farkass Gábor szerint erősíteni kell a duális képzési struktúrát, ugyanis az ipari cégek elégedetlenek a frissen végzett szakemberekkel.

– A képzés főként vegyipari jellegű, a műanyag feldolgozás azonban alapvetően gépészeti jellegű tevékenység. A jelenlegi szakmai képzés mégis a vegyipari alapokra helyezi fókuszt. Jelenleg olyan szakmunkások érkeznek az iparba  – zárójelben jegyzem meg, hogy egyébként nem igazán érkeznek  –  akik az általános iskola után elvégeznek egy hároméves szakképzést és műanyagipari feldolgozó szakmunkások lesznek. A fent említett 500 feldolgozó cégnek közel fele fröccsöntéssel foglalkozik.  A probléma ott kezdődik, hogy a jelenlegi formában működő szakképzés nem szolgálja a feldolgozó érdekeit.

A műanyag feldolgozás bővülése növelte az új szakemberek iránti keresletet. Februárban és márciusban 25 műanyag feldolgozó céget vizsgáltak meg a régióban. Felmérték a szakemberigényeket, vizsgálták a vállalkozások együttműködési készségét és a továbbképzések helyzetét.

Wappel Kálmán, műanyagipari szakértő szerint a győri régióban általános a hiány három műszakban dolgozni hajlandókból, valamint jelentős az igény a szakmunkás, műanyag feldolgozókra.

– A mérnök-igény csak a közepesnél, nagyobb cégeknél számottevő. Hozzátenném azonban, hogy mérnökképzés a műanyagipar számára Kelet-Európában gyakorlatilag nincs. Műanyagipari mérnököt képző egyetemek szinte kizárólag Nyugat-Európában vannak.  Magyarországon a műanyagipar a vegyész-, vagy a gépészmérnök képzés szakiránya – mutatott rá a szakember.

Forrás: autopro.hu


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ