Az a célom, hogy a jelenleginél sokkal demokratikusabb mederbe tereljem a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) működését - nyilatkozta a Népszavának Szűcs Tamás, a szakszervezet frissen megválasztott ügyvezető elnöke, aki nem rejtette véka alá, hogy korábban valóban szimpatizált a Fidesszel, sőt 2006-2010 között önkormányzati képviselőként a párt oktatási szakértőjeként is tevékenykedett Miskolcon.

- Ebben a négy évben aztán sikerült kiábrándulnom a Fideszből, már 2009-ben is jeleztem a kollégáknak, hogy 2010-ben nem szeretnék újra indulni. Az én demokráciaélményem teljesen más, mint amit a pártban tapasztaltam, 2009-ben már lehetett érezni, hogy minden helyi kezdeményezést megpróbál majd bedarálni a központi akarat - mondta.

Szűcs Tamás, a PDSZ ügyvezető elnöke

Megírtuk: a szakszervezet szombati rendkívüli tisztújító kongresszusán leváltották Mendrey Lászlót, aki 2010-től vezette a PDSZ vezetését, de alapító tagként már a szakszervezet megalakulásától, 1988-tól fontos szerepet töltött be annak életében. Visszahívását "belső feszültségekkel" magyarázták, melyek az Országos Választmány közleménye szerint a testület tagjainak többsége és Mendrey között keletkeztek. A korábbi elnök vezetési módszereit érte a legtöbb kritika. Mendrey lapunknak elmondta: elfogadja a kongresszus döntését.

Szűcs 1997 óta tagja a PDSZ-nek, a 2006-2010 közötti időszakban azonban felfüggesztette szakszervezeti tisztségeit. 2010-től újra aktivizálta magát, majd a PDSZ Borsod megyei ügyvivője lett, emellett a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban tanít. Az elmúlt években sokszor kritizálta az Orbán-kormány oktatáspolitikáját, a Miskolcról induló, majd országossá váló 2016-os diák- és tanártüntetéseken is részt vett, helyi szinten a megmozdulások egyik szervezője volt. Leszögezte: a Fidesszel már nincs semmilyen kapcsolata.

A PDSZ vezetőjeként el szeretné érni, hogy a szakszervezeten belül megszűnjön az elnöki rendszer, hatékonyabbnak és demokratikusabbnak tartaná, ha egy ügyvivő testület irányítaná a szervezetet. Az oktatási kormányzattal az érdemi egyeztetéseket fontosnak tartja, de személy szerint ő annak továbbra sem látja esélyét, hogy a PDSZ csatlakozzon a szakmai szervezetek széles köre által illegitimnek tekintett köznevelési kerekasztalhoz. A taglétszám növelése is a tervei között szerepel. - Szeretnénk megerősíteni magunkat, hogy nagyobb súllyal állhassunk egy olyan kormányzattal szemben, ami nem arról híres, hogy szeretne tárgyalni, egyeztetni - fogalmazott.

Forrás: Népszava


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ