A Volkswagen idén már biztosan nem vesz fel új alkalmazottakat, jelentette be a német cég. Egy németországi motorgyár pedig megszüntet heti egy műszakot, mert úgy látják, a dízelbotrány miatt vissza fog esni a kereslet. A Bank of America úgy számol, a dízelbotrány 1-1,5 százalékkal foghatja vissza a magyar gazdaság növekedését.

Heti egy műszakot megszüntetnek, jelentette be a németországi Salzgitter városban található Volkswagen-motorgyár szóvivője, Stella Pechmann. Pluszműszakról van szó, amit korábban a megnövekedett igények miatt vezettek be, de a dízelbotrány miatt úgy látják, a jövőben nem lesz rá szükség, írja az AP hírügynökség nyomán az Origo.

Emellett a Volkswagen pénzügyi részlege bejelentette, hogy a cég év végéig biztosan nem vesz fel új alkalmazottakat. Azokat a munkásokat, akiknek a felvétele már zajlik, ez nem érinti, mondta Stefan Voges, a VW szóvivője.

A magyar gazdaságnak betehet a botrány 

A német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble azt mondta, nem hiszi, hogy a VW-botrány káros hatással lenne a német gazdaságra.

A Bank of America jelentése szerint a cseh és a magyar gazdaság számára jelentheti a legnagyobb csapást a Volkswagen károsanyag-kibocsátási botránya Közép-Európában. A bank azzal számolt, hogy a legrosszabb forgatókönyv esetében a Volkswagen-botrány 1 és 1,5 százalékpont közti mértékben vághatja meg a cseh és a magyar gazdasági növekedést. (Erről itt írtunk bővebben.)

Csaltak a dízelmotorokkal

Ahogy az Origo is megírta, az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) szerint Volkswagen olyan szoftvert telepített 482 ezer dízel járművébe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások.A szoftver észleli, amikor az autó kibocsátását éppen mérik, és ilyenkor lecsökkenti azt az előírt szintre.A csalást az autógyártó konszern be is ismerte.

Forrás: Origo