Megnéztük és térképre raktuk, hol vannak az országban betöltetlen háziorvosi praxisok, illetve hol keresnek tanárokat. A betöltetlen állásokat jelző pöttyök ellepik az országot – olvasható a HVG cikkében.

A választások előtt a hvg.hu is sokat foglalkozott olyan társadalmi problémákkal, mint az oktatás vagy az egészségügy. Megírtuk például, hogy egész Európában mindössze öt helyen rosszabb a helyzet, mint nálunk, ahol a 21 napon belül elérhető rákterápiák és a 7 napnál hamarabb hozzáférhető CT-vizsgálatok aránya kiugróan alacsony, a rák, a szívinfarktus és a sztrók halálozási rátája, valamint a kórházi fertőzések száma viszont kiugróan magas – hasonlóképpen a hálapénz jelenlétéhez.

Erről a területről sokan sok helyen elmondták már, hogy a bajok legalul kezdődnek, háziorvosi szinten. Ezért megnéztük az Állami Egészségügyi Ellátó Központ oldalán a betöltetlen, illetve tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek listáját. Több olyan praxis is van az országban, amely 2010 óta betöltetlen – elsősorban Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, illetve Nógrád megyében.

De az oktatásban sem jobb a helyzet, ezt a területet is alaposan körbejártuk. Az Orbán-kormány egy példátlanul félresikerült átalakítást hajtott végre itt, az egészet a pénzkivonás, illetve a központosítás jellemzi. A reformok átgondolatlanságát mutatja, hogy az utóbbi évek már az intézkedések visszaalakításáról szóltak. Folyamatos a leszakadásunk, jól mutatják ezt az egymást követő PISA-tesztek eredményei.

Térképünkhöz az adatokat a Belügyminisztériumhoz tartozó közigazgatási állásportált használtuk, ott a tanár szóra kerestünk, de csak az óvópedagógusokra, az alap- és középfokú oktatási intézmények álláshirdetéseire, valamint a szakképzési centrumokra koncentráltunk, a felsőoktatási álláshirdetésekkel nem foglalkoztunk.

A kék pontok a háziorvosi praxisokat jelölik (ott a típusnál megkülönböztettük a felnőtt, a gyermek, illetve a vegyes háziorvosi praxist), feltüntetve a települést és az irányítószámot. A piros pontok a pedagógusi állásokat mutatják, településsel, irányítószámmal, illetve azzal, hogy mi az állás pontos megnevezése.

A stadionok mellett talán ez a térkép mutatja meg legjobban az elmúlt nyolc évet és Orbán Viktor kormányzását.

A Térkép a HVG oldalán tekinthető meg.

Forrás: HVG