Az ESZOSZ ügyére a Belügyminisztérium is nagyon gyorsan reagált, és Hajdú–Biharban immár csaknem 160 millió forint fordítható a volt munkások segítésére. Ugyanakkor a támogatási szerződést is fel akarják bontani a céggel – írja a dehir.hu.

Többször is a megyei kormányhivatal épülete előtt tüntettek az ESZOSZ kárvallottjai. Az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet munkát és fizetést ígért nekik; van, aki az első két hónapban annak ellenére is kapott pénzt, hogy nem dolgozott, de ma már se pénz, se munka. Azt mondják, azért tüntetnek a kormányhivatal előtt, mert segítséget várnak.

– A szövetkezet olyan programra vállalkozott, és pályázott pénzt a megvalósítására, amely három megyében csaknem háromezer, alulképzett és szociálisan nehéz helyzetben lévő embert alkalmaz majd, jellemzően fagyűjtésre a térség erdeiben. Azt feldolgozták volna, és termeltek volna belőle valamit – elevenítette föl Rácz Róbert, hajdú–bihari kormánymegbízott a Debrecen Televízió Esti közelkép című műsorában.

A társaság erre a projektre egy nagyon jelentős összeget nyert uniós forrásból. Az érintett három megye munkaügyi központjaihoz a cég azzal fordult, hogy keressenek neki munkaerőket. Rácz Róbert ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a munkaügyi központoknak az a dolguk, hogy közvetítsenek ki potenciális munkaerőt a cégek számára. A hivatalok igyekszenek állást találni a regisztrált álláskeresőknek, és az a siker, hogyha létrejön valamilyen munkaszerződés.

Később sajnos bármelyik cégnél előfordulhat, hogy a munka megkezdése után valamilyen munkaügyi vita kerekedik a munkavállaló és a munkaadó között. Ez azonban már nem a kormányhivatal hivatal ügye, hanem a munkaadó és a munkavállaló dolga – húzta alá Rácz Róbert. Elmondta azt is, az ESZOSZ esetében konkrétan az történt, hogy a szervezet nyáron (a kormányhivatal tudomása szerint) csaknem 900 embernek mondott fel valamilyen okból, és emiatt Hajdú–Biharban is mintegy négyszázan maradtak állás nélkül.

Többségük újra jelentkezett a munkaügyi kirendeltségeken, ahol ismét regisztrációba vették őket. Most már majdnem mindegyik érintett valamilyen állami segítség keretén belül kap vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatást vagy álláskeresési járadékot. Az ESZOSZ-t a kormányhivatal is megkereste, és próbálta rávenni arra, hogy közös megegyezéssel mondjon fel az embereknek – azért, hogy utána rögtön bekerülhessenek a közmunka rendszerébe. Ha ugyanis egyoldalú felmondással küldi el őket, akkor három hónapig nem mehetnek közmunkára.

A helyzetre a Belügyminisztérium is nagyon gyorsan reagált – hangsúlyozta Rácz Róbert. A tévéműsorban ismertette azt is, hogy Hajdú–Bihar már meg is kapta azt a 158 millió forintot, amit a kormányhivatal külön közmunkaprogramra fordíthat a megyében. Ez kifejezetten az ESZOSZ egykori munkavállalóit érinti, hogy minél gyorsabban bekerülhessenek az állami ellátó rendszerből a központi szervezésű és finanszírozású programba, amelyet a megye „rakott össze". Ugyanakkor a szakminisztérium az ESZOSZ-szal megkötött támogatási szerződés felbontását kezdeményezi.

Forrás: dehir.hu