Ezerszer megírta már mindenki, hogy a jövőben mennyire rossz lesz dolgozni. Úgy néz ki legalábbis, hogy állandóan dolgozni fogunk. Egy új tanulmány most egy kicsit árnyalhatja ezt a képet. Mert lehet, hogy állandóan dolgozni fogunk, de sokkal jobban keresünk és kevésbé tudnak majd kirúgni minket – írja a 24.hu.

A Morgan Stanley három elemzője, Charles Goodhart, Manoj Pradhan és Pratyancha Pardeshi amellet érvelnek, hogy hamarosan hatalmas bérnövekedés kezdődik majd az eddigi stagnálás helyett.

Megáll a növekedés

A nyugati világ elöregedésével többnyire ijesztgetni szokás, de lehet, hogy a végén még haszna is lesz a dolognak. A gazdag világ népességnövekedése az 50-es években még egy százalék volt évente, ami mostanra csak 0,5 százalék, 2040-re pedig teljesen megáll majd. Eközben egyre kevesebb fiatal fog egyre több nyugdíjast eltartani. Kevesebb lesz a munkaerő, amitől még a termelékenység növelése mellett is nőni fognak a fizetések.

Eddig szinte folyamatosan több hatás tolta lefelé a fizetéseket. Kelet-Ázsia és Kelet-Európa belépett a kapitalista munkaerőpiacra, amitől hirtelen rengeteg olcsó munkaerő lett, akikkel anélkül lehetett egyre többet gyártani, hogy a hatákonyságon növeltünk volna.

Érdekük, hogy ne rúghassanak ki

Ráadásul a Delft egyetem tanulmánya szerint a cégeknek is érdeke, hogy egyre több embert jelentsenek be rendes munkára. Mármint konkrétan az az érdekük, hogy ne tudjanak minket ilyen könnyen kirúgni. A munakerőpiaci foglalkoztatás az utóbbi időben sokat változott. A dolgózók egyre kevésbé lettek bejelentve, több lett a kölcsönzött munkaerő is.

A kutatás szerint a rugalmas munkaerőhöz meglepő módon sokkal nagyobb és drágább bürökrácia kell. Az ideiglenesen, vagy kölcsönben foglalkoztatottakat ugyanis többet kell irányítani, hiszen kevésbé lojálisak. A gyakorlatban sokkal kevesebbe kerülne az olyan munkaerő, amit nehezebb kirúgni. Ráadásul gyorsabba, többet tanulnának és jobban adnák át egymásnak is a szaktudásukat.

Szocialista kapitalizmus

A kölcsönzött és ideiglenes munkaerő ugyanis mostanra körülbelül úgy kezdett el működni, mint a szocializmus teljes foglalkoztatottsága.

“Mi úgy csinálunk, mintha dolgoznánk, ők pedig úgy csinálnak, mintha megfizetnének minket érte". – mondta egy így dolgozó.

A könnyű kirúghatóságon tehát egy csomót vesztenek a cégek. Magyarország jellemzően le van maradva ezekhez a trendekhez képest, de előbb-utóbb nálunk is érezni fogjuk a hatást. El fognak fogyni ugyanis azok, akik frissen, nagy tömegben léphetnének be a munkaerőpiacra. Kína rohamtempóban középosztályosodik, mi pedig már eleve valahol itt tartunk.

Az egész történetben az a legszebb, hogy ez a kapitalista megoldás adhat választ a legkomolyabb baloldali kritikákra is.

Forrás: 24.hu