Az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlése csütörtökön azzal a felhívással fordult a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD), illetve annak tagállamaihoz, hogy állítsák meg az egyenlőtlenségek további növekedését, és törekedjenek a jövedelmek, a javak és a jólét méltányosabb társadalmi elosztására.

A felhíváshoz csatlakoztak a nem ET-tag OECD-országok parlamenti delegációi is.

A demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartásán őrködő Európa Tanács ezen a héten tartja Strasbourgban őszi közgyűlési ülésszakát, és egyik szerdai napirendi pontjaként megtárgyalta az OECD elmúlt két éves tevékenységéről szóló jelentést. Állásfoglalásában a közgyűlés megállapította, hogy a jövedelmek egyenlőtlensége az OECD-országokban fél évszázada nem volt ennyire magas.

A közgyűlési állásfoglalás kiemelte, hogy olyan lépésekre van szükség, amelyek növelik az átlag alatti jövedelemmel rendelkező, valamint a középosztályhoz sorolható háztartások vásárlóerejét.

A vitában felszólalt Manninger Jenő, a Fidesz országgyűlési képviselője, aki kifejtette: a válság előtt uralkodó gazdaságpolitikai felfogás figyelmen kívül hagyta a kockázatokat és a növekvő feszültséget, a válságra adott gazdaságpolitikai válasz pedig helytelen volt, mert lassította a piac megtisztulását. A válságnak Manninger szerint az a nagy tanulsága, hogy növelni kell a nemzetgazdaságok ellenálló képességét, és ez gyakran a ciklikus jelenségek ellen ható gazdaságpolitikát feltételez. Prioritásként a fenntarthatóságot kell kiemelni - mondta.

A képviselő szólt a magyar tapasztalatokról is, és a gazdaságélénkítő, -ösztönző eszközök között felhívta a figyelmet a szakképzés fontosságára.