Odrobina László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerint a foglalkoztatás további növelésének záloga a szakképzési rendszer átalakítása.

A helyettes államtitkár kedden az M1 aktuális csatornának elmondta, sok szektorban nincs megfelelő számú, megfelelően képzett munkaerő, ami akadályozza a növekedést. Ezen próbálnak javítani a szakképzési rendszer átalakításával. Különösen az autóipar, a gépészet és az informatika területén nagy a hiány szakképzett munkaerőből, továbbá az elvándorlás miatt az egészségügyben.

Hozzátette, a második szakképesítésre beiskolázott felnőttek jó érzékkel látták meg, hogy a „kiürült" szakmákban biztos egzisztenciát találnak. Sokan jelentkeztek egészségügyi, gépészeti szakmákat tanulni, egészen más a megoszlás, mint a nappali tagozaton tanuló fiatalabb diákoknál.

Odrobina László hangsúlyozta, nem csak az oktatási rendszernek, hanem az adott gazdasági szektornak is előnyös a duális képzés, hiszen a képzés során plusz munkaerőt nyernek. Szeretnék, ha a kkv-k is felismernék a duális képzésben rejlő lehetőségeket és részt vennének benne - mondta a helyettes államtitkár.