Jócskán megemelte a jegybank a foglalkoztatás bővülésére vonatkozó prognózisát a legfrissebb inflációs jelentés szerint – írja az mfor.hu.

A Magyar Nemzeti Bank 2015-re 2,8 százalékos foglalkoztatásbővülést jelez előre, 2016-ra pedig 2,4 százalékosat - derült ki a napokban publikált inflációs jelentésből. Ez azt jelenti, hogy júniushoz, a legutóbbi prognózishoz képest sokat nőtt a jegybank optimizmusa a magyar munkaerőpiacot illetően.

2015 júniusában ugyanis 2015-re még "csak" 2,2, 2016-ra pedig 2 százalékos növekedést valószínűsítettek, vagyis 3 hónap alatt 0,6 és 0,4 százalékponttal emelték a várakozásukat. Persze, a márciusi állapotokhoz képest még nagyobb mértékű javulásról árulkodnak a prognózisok. Az idei év vonatkozásában akkor ugyanis még "csak" 1,7 százalékos növekedést tartottak esélyesnek.

Visszatérve a friss előrejelzésekhez, mindez azt jelenti, hogy idén 115,5 ezer fővel, 4,243 millióra emelkedhet nemzetgazdasági szinten a foglalkoztatottak száma a Magyar Nemzeti Bank szerint. Míg jövőre további 101 ezer fős növekedést valószínűsítenek. Ha a júniusi prognózishoz viszonyítjuk a számokat, akkor a jegybanki módosítás azt jelenti, hogy 42 ezer új potenciális munkavállalót "találtak" a szakemberek 3 hónap alatt. A márciusi véleményüket pedig már így 55 ezer fővel növelték meg. Noha az eddig leírtak igazán örömtelinek hatnak, a pozitív várakozásokat a múlt némileg beárnyékolja. Hiába ugyanis a "feljavított" prognózis, az összesen 55 ezer új potenciális foglalkoztatott, a legfrissebb adatok szerint várt idei 115,5 ezres bővülés jócskán elmarad a 2014-ben bekövetkezett növekedéstől. Akkor ugyanis 172 ezer fővel, vagyis 5,3 százalékkal nőtt a foglalkoztatottság nemzetgazdasági szinten. A lassulás tehát elkezdődött, és folytatódni is fog, tekintve, hogy 2016-ra az ideinél is kisebb bővülési mértéket feltételeznek a szakemberek.

2016 végére így a legfrissebb prognózisok szerint 4,34 millióra emelkedhet a foglalkoztatottság Magyarországon, amivel párhuzamosan a jegybanki vélemény szerint jövő év végére a közmunkában résztvevők száma elérheti a 300 ezret is, emellett azonban a versenyszféra is hozzájárul a foglalkoztatottság bővüléséhez, noha a felmérések szerint rég nem látott mértékű szakemberhiánnyal küzdenek meg az ipar és a szolgáltatások területén működő cégek is.

Forrás: mfor.hu