Az országban elsőként nevel bárányokat közmunkaprogramban a magyarcsanádi önkormányzat. Az állományt egyelőre egy faluszéli háznál tartják, jövőre már a vasútállomásnál legelésznek a jószágok. – Amióta megszülettem, mindig foglalkoztam állatokkal. Székelyudvarhelyen, ahonnan jöttem, volt tehenem és lovam is, úgyhogy értek hozzájuk – mondta Magyarcsanádon az 55 éves Balázs Gáspár közmunkás a delmagyar.hu-nak.


   – A bárányokat reggel abrakoltatni kell, aztán ha megették a szénát, kiengedjük őket a karámba. Ha jó idő van, mindig kint vannak, legelnek. Egy hónapja vannak itt, azóta szalma még kevés kellett alájuk, de a széna fogy rendesen – Gáspár annak a három embernek az egyike, aki a magyarcsanádi közmunkaprogram részeként a jószágokat gondozza faluszéli, Bánát utcai udvarában egy hónapja. Ezért 64 ezer forintos szakmunkásbért kap.
A falu összesen 40 jerkét vásárolt a nagyfai börtöntől – tájékoztatott Farkas János polgármester.

   Beszerzésükhöz külön engedélyt kellett kérni, közmunkaprogram részeként ugyanis báránytartásra még egyetlen önkormányzat sem pályázott, ez tehát országos kuriózum. Darabját a súlyától függően nagyjából 20 ezer forintért vették. A juhállományt a jövőben is kisüzemi méretűnek szánják. Jövőre kost is beszereznek, és reményeik szerint el tudják majd adni a kisbárányokat, sőt a következő falunapra birkapörköltet is szeretnének már főzni. A gyapjút valószínűleg nem tudják értékesíteni, egyszerűen azért, mert nincs iránta kereslet.

   Az országban egyedülálló program a tervek szerint a jövő évtől még érdekesebb lesz, az önkormányzat ugyanis várhatóan megkapja majd a vasútállomás épületét, ahová juhhodályt húznak fel, és az állatok ennek környékén legelnek és tartják tisztán a területet a gyomoktól. A napi kétszer közlekedő vonat utasai, ha itt szállnak le, egy állatsimogató élményével is gazdagodhatnak majd.

Forrás: delmagyar.hu