„És ha azok is elhúznak?” – kérdezte tőlem néhány napja Borsodban élő ismerősöm. Arra volt kíváncsi, szerinte ki fogja kezelni a gyerekét, ha majd az a kevés háziorvos is nyugdíjba vagy külföldre megy, aki az egyik helyi gyerekosztályt szakember hiányában még épphogy életben tartja. Nem volt válaszom… - olvasható a belehalunk.hu-n.

Nem könnyű kérdés, hogyan lehetne kezelni a hazai egészségügyben kialakult szakemberhiányt. Az elmúlt években több olyan esetről hallottunk, amikor egész osztályok kerültek veszélybe azért, mert egyszerűen nem maradt orvos a részlegen aki vigye őket – a legutóbbi ezek közül a sátoraljaújhelyi kórház csecsemő- és gyermekosztály.

Itt az egyetlen, még ott maradt maradék szakorvos mondott fel, ezért most a háziorvosok segítségével kénytelenek biztosítani az ellátást. Csak mondom, hogy Sátoraljaújhely Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van, ahol a legmagasabb a betöltetlen háziorvosi praxisok száma. Konkrétan ez a város az egyik legkomolyabban érintett település.

Szóval az egyik gödörből a másikba lapátoljuk a földet, miközben amúgy áradás van.

Ezzel együtt utánpótlás sem nagyon van: bár az orvostanhallgatók száma nem csökken, sőt, sokan jönnek már külföldről is hozzánk, egyre kevesebb oktató jut rájuk, ami sokak szerint a színvonal esésében is meglátszik. 40 százalékuk pedig eleve külföldre készül, míg tíz éve még csak 7% volt ez az arány. „Elmúltnyolcév”, valaki?

Nincs azonnali megoldás

A kérdés komplex, és nem egyik pillanatról a másikra megoldható. Nem egyszerűen orvosi béremelésre lesz szükség, hanem egy olyan életpálya-modellre, amely az orvosi pályára csábít, és a külföldön dolgozókat is hazatérésre bírhatja. Bérrendezés kell a szakápolók és mások esetében is, illetve a körülmények javítása is elengedhetetlen: egy szétrohadó kórházban, beázó rendelőben nem sokan látnak majd életre szóló hivatást.

Rövid távon viszont valahogyan szintén muszáj kezelni a helyzetet, mert orvos nélkül összeomlik az egészségügy. Erre az egyik eredeti megoldást a Jobbik kínálja: ők a hazatérő orvosokat ösztöndíjjal jutalmaznák, hiszen nem az a helyzet, hogy nincsenek magyar orvosok – egyszerűen csak nincsenek itthon.

Ez volna a Szent-Györgyi Albert ösztöndíj, amelyet a Szövetség az Innovatív Alapellátásért is támogat – az a szervezet, amely kifejezetten az egészségügy katasztrofális helyzetével nap mint nap szembesülő orvosokból jött létre azért, hogy a mindennapi problémákat feltárják, és végre valódi megoldásokat keressenek rá.

Feszültséget szülhet?

Persze alapvetően feszültségeket teremthet az orvosok között az, ha valaki ösztöndíjat kap azért, mert hazatér külföldről, ahol eddig is többet keresett, mint itthon maradt társai.

Alapvetően ez logikus, hiszen valahogyan kompenzálnunk kell az orvost azért, hogy egy, még akár bérkompenzáció után is valószínűleg alacsonyabb bérért hazatér dolgozni, ráadásul a körülmények rendbetétele sem egyciklusos, hanem hosszú távú feladat. Ezért szükséges lépés az is – és ezt a Jobbik vállalja is – hogy ezzel együtt az itthon maradt orvosok bérét is rendezik.

Az ösztöndíj nem tévesztendő össze a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjjal, amelyet 2017-ben a szegedi Goodwill Pharma alapított Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 80. évfordulója alkalmából. Ez a díj arra szolgál, hogy kiemelkedő orvosok munkáját ismerjék el vele, akiket a zsűri és pácienseik egyaránt érdemesnek tartanak egy ilyen elismerésre.

Forrás: belehalunk.hu