Merész vezetés, átfogó intézkedések és bátorító környezet, amely megadja a szükséges szabadságot a munkavállalóknak kreativitásuk kifejezésére – többek között erre van szükség egy jól működő vállalatnál a nemek közötti egyenlőség megteremtése és a fizetési különbségek csökkentése érdekében – derül ki az Accenture kutatásából. A jelentés 40 fontos munkahelyi tényezőre hívja fel a figyelmet.

A 34 országban 22 000 férfi és nő megkérdezésén alapuló kutatás azt méri, hogy a felmérésben résztvevők miként értékelik a munkahelyi kultúrát befolyásoló tényezőket. A felmérést mélyinterjúk és a munkaerő-problémáról közzétett adatok részletes elemzése egészíti ki.

„A kutatásunk azt mutatja, hogy a nők karrier törekvéseit támogató vállalatoknál a férfiak is jobban teljesítenek és a közös fejlődés is hatékonyabb” – nyilatkozta Nagy Andrea, az Accenture magyarországi Inclusion & Diversity vezetője. „Véleményünk szerint a kutatás eredményei erőteljesen azt jelzik, hogy a megfelelő vállalati kultúra kiépítése lényeges a nemek közötti egyenlőség eléréséhez, ugyanis nem a programok, hanem az emberek teszik a vállalatot befogadóvá és sokszínűvé.”

Az Accenture-nél globálisan jelenleg több mint 170 000 nő dolgozik. Az elmúlt néhány év során a vállalat több mérföldkövet is kijelölt – és elért – azon az úton, hogy 2025-re a munkaerő-állományának 50 százalékát nők tegyék ki. A vállalt túlszárnyalta azt a célját, hogy 2017-re világszerte az újonnan felvettek 40 százaléka nő legyen, hiszen tavaly már az új munkatársak 45 százalékát nő volt.

A kutatás legfontosabb tanulságai

Az Accenture kutatása szerint az olyan vállalatoknál, ahol leginkább figyelembe veszik a 40 fent említett tényezőt

  • a munkatársak 98 százaléka elégedett a karrierje alakulásával,
  • a dolgozók 90 százaléka törekszik az előléptetésre,
  • és 89 százalékuk törekszik arra, hogy vezetővé váljon a szervezetben.

Emellett mind a nőknek, mind a férfiaknak jobb lehetősége van a fejlődésre:

  • a nők 42 százalékkal nagyobb eséllyel lépnek elő menedzseri vagy annál magasabb pozícióba, és ötször valószínűbb, hogy vezetői/igazgatói vagy még magasabb pozícióba kerülnek,
  • a férfiak 20 százalékkal nagyobb eséllyel lépnek elő menedzseri vagy annál magasabb pozícióba, és kétszer nagyobb a valószínűsége, hogy vezetői/igazgatói vagy még magasabb pozícióba jutnak.

A kutatás szerint a sokszínűségre való törekvés világos célként való megfogalmazása és kitűzése döntő fontosságú lépés a vezető részéről, ha erősíteni kívánja vagy át szeretné formálni a vállalati kultúrát.

„A vállalati kultúrát fentről határozzák meg, tehát ha a nők előmenetele a cél, a nemek közötti egyenlőségnek stratégiai prioritásának kell lennie felsővezetés számára” – nyilatkozta Ellyn Shook, az Accenture vezetőségi és humánerőforrás-igazgatója. „Döntő jelentőségű, hogy a vállalatok képesek-e emberi környezetet teremteni, amelyben a munkatársak képesek azonosulni a munkahelyükkel, de mind emellett önmaguk lehetnek és sikereket érhetnek el.”

Forrás: mmonline.hu