Ma már bevett gyakorlat az egészségügy számos területén, az állatok terápiás céllal történő foglalkoztatása. Emellett számtalan kutatás igazolta azt is, hogy az állatok közelsége segíthet a stressz csökkentésében, a konfliktuskezelésben így az emberi kapcsolatok minőségére is pozitív hatást gyakorol. Éppen ezért külföldön már egyre gyakoribbak az állatbarát munkahelyek. A Profession.hu legfrissebb kutatása azt vizsgálja, hogy hazánkban milyen a megítélése az állatbarát munkakörnyezetnek.

Nemcsak távolról szeretjük az állatokat, hanem az otthonunkat is szívesen osztjuk meg velük

Profession.hu legfrissebb, reprezentatív kutatásában a válaszadók 80 százaléka állította, hogy kifejezetten szereti az állatokat. Házi kedvencet ennél kevesebben, a kutatásban résztvevők 64 százaléka tart otthon. Az állattartók körében egyértelmű favorit a kutya (45%), ezt követi a macska (30%). Díszhalakkal és teknősökkel a megkérdezettek csupán 5 százaléka él együtt, a papagájok és a tengerimalac típusú rágcsálók pedig a háztartások elenyésző részében találhatók meg. 

A munkahely választási preferenciákat általában befolyásolja, hogy milyen távolságra helyezkedik el a lakhelyünktől, milyen a közlekedési lehetőség és mennyire kiépült körülötte az infrastruktúra. Annak ellenére, hogy sok aktívan dolgozó tart valamilyen állatot, érdekes módon egy munkahely megítélésénél a válaszadók kétharmadát egyáltalán nem érdekli, hogy az állatbarát-e vagy sem. A munkahelyek 77 százalékába nem is lehet állatot bevinni. Ennek természetesen nem csak a konzervatív munkáltatói szemlélet az oka, hanem az is, hogy számos olyan termelő vagy szolgáltató tevékenységet végző munkahely van, ahova biztonsági vagy higiéniai okok miatt tilos az állatok jelenléte.

Profession.hu azon kérdésére, hogy ha tehetné, bevinné-e háziállatát a munkahelyére a válaszadók majdnem kétharmada azt válaszolta, hogy véleménye szerint az állatok nem munkahelyre valók

 A lazább munkahelyeken több a kisállat

Tény azonban, hogy 22 százalék nemcsak beviheti, de be is viszi a munkahelyére házi kedvencét. Ezek között is kimagasló (51%) azok aránya, akik szabadúszóként vagy vállalkozóként végzik a munkájukat. Az általános vélekedés a házi kedvencek mindennapos jelenlétével kapcsolatban még az állatszeretők körében is leginkább az, hogy a kedvencek nem munkahelyre valók (40%) és csak 18 százalékuk szerint hatna üdítően az állatok jelenléte. 14 százaléknyi válaszadót kifejezetten idegesítenének a háziállatok a munkahelyen, bár ők egyébként is kevésbé állatszeretők. A munkahelyek csupán 8 százalékánál tartanak közösen állatot, ahol a legnépszerűbb közös kedvenc a kutya (70%), ezüstérmes a macska (36%) 11 százalék pedig a díszhalas akváriumokra szavaz.

Forrás: Profitline