Az Oktatási Hivatalnál (OH) jelenleg csaknem ezerháromszáz, állami ösztöndíj visszatérítésére irányuló ügy vár indításra - közölte a hivatal kedden az MTI kérdésére.

A hivatal tájékoztatása szerint ugyanakkor az oklevélszerzési határidő lejárta előtt benyújtott mentesítési kérelmek elbírálása folyamatban van, így ez a szám csökkenhet.
    Júliusban több mint kétezer volt felsőoktatási hallgató kapott levelet a hivataltól, ebben arra hívták fel a figyelmet, hogy lejár az oklevélszerzési határidő augusztus 31-én.

A hivatal közlése szerint akinek lejárt az oklevélszerzési határideje, az a visszafizetési kötelezettséget megállapító határozat kézhezvétele után meghatározott ideig részletfizetési vagy mentesítési kérelmet nyújthat be, vagy vállalhatja hazai munkaviszony fenntartását az állami ösztöndíjjal támogatott félévekkel megegyező időtartamban.

A hazai munkaviszony beszámítását visszamenőlegesen is, a hallgatói jogviszony megszűnésétől kérheti a hallgató. Továbbá, amennyiben a hazai munkavégzési kötelezettség időszakában a hallgató ismételten hallgatói jogviszonyt létesít, akkor a tanulmányai idejére kérelmezheti a munkavégzési kötelezettség felfüggesztését.

Mentesítés tartós betegség, megváltozott munkaképesség, baleset, szülés, két vagy több gyermek nevelése vagy egyéb váratlan, a volt hallgatón kívül álló okból kérelmezhető - jelezték.

Az OH közölte: a magyar állami ösztöndíjas konstrukcióval kapcsolatos tájékozódás megkönnyítése érdekében a hivatal több csatornán áll az ügyfelek rendelkezésére. A központi felvételi eljárás során magyar állami ösztöndíjas képzésre felvételt nyert jelentkező a besorolási döntéssel együtt részletes tájékoztató anyagot kap a magyar állami ösztöndíj feltételeiről.

A jogszabályi rendelkezések értelmezése és a lehetőségekkel kapcsolatos tájékozódás megkönnyítésére a hivatal a www.oktatas.hu weboldalon folyamatosan, közérthetően megfogalmazott, minden fontos részletre kiterjedő anyagokat tesz közzé. Ezek a honlap Felsőoktatás/Magyar állami ösztöndíjjal támogatott képzés menüpontján keresztül érhetőek el.

A konstrukcióhoz kapcsolódó kérelmek benyújtásának megkönnyítése érdekében a weboldalon elérhetőek továbbá a benyújtáshoz használható kérelemminták, a honlap Felsőoktatás/Magyar állami ösztöndíjjal támogatott képzés menüpontjában.

A hivatal ügyfélszolgálatának munkatársai személyesen, telefonon és e-mailben is állnak az ügyfelek rendelkezésére. Információ kérhető az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen, telefonon a 06-1-374-2100-es számon, személyesen pedig az Educatio Nkft. ügyfélszolgálatán (1122 Budapest, Maros utca 19-21).