Szédületes tempóban születnek az IT- és telekommunikációs szektorban az újabb és újabb munkahelyek, egyes tanulmányok szerint csak Németországban 55 ezer ilyen pozíció betöltetlen. A magas fizetések ellenére itthon sem tér el sokban a helyzet – írja az Autopro.

Hatalmas segítséget kapnak a pályakezdők és továbbtanulók a médiától, mikor az a hiányszakmákról szállít beszámolókat. Az elmúlt időszakban az ilyen szempontból egyik leggyakrabban szóba kerülő terület az IT- és a telekommunikációs (ITK) szektor: itt gombamódra szaporodnak a munkahelyek, így a vállalatoknak nem kis kihívást okoz feltölteni az ilyen meghirdetett állásokat.

Tavaly csak Németországban 45 ezer új állást hirdettek meg az ITK-szektorban. A Bitkom iparági szövetség szerint a tempó idén is töretlen marad, hiszen idén további 42 ezer új munkahely jöhet létre a területen. Egyelőre viszont úgy látszik, a rendkívül gyors munkaerő-piaci átalakulással nem tud lépést tartani az oktatási-képzési rendszer, ugyanis jelenleg csak Németországban – amely ráadásul még a brain-drain, vagyis az úgynevezett agyelszívás pozitív hatásait is élvezheti – 55 ezer IT- és telekommunikációs pozíció betöltetlen. Magyarországon sem sokkal rózsásabb a helyzet, itthon már 2016-ban is több tízezer volt a betöltetlen informatikai állások száma.

Az ITK-szektorban dolgozók létszámnövelése egyszerre vállalati és kormányzati érdek, hiszen a munkaerőhiány rendkívül nagy hozzáadott értékkel bíró, egyre nagyobb forgalmat generáló szegmenst fékez: a Bitkom-elnök Achim Berg szerint a munkahelyek számának 2017-hez viszonyított idei 3,8 százalékos növekedése jóval magasabb is lehetne, ha megfelelő mennyiségben állnának rendelkezésre informatikusok, IT-szakemberek. Ugyanakkor fontos azt is megjegyezni, hogy a mennyiség ez esetben sem garantál teljes megoldást, alapozni igazán csak az idegennyelv-ismerettel kiegészített, megfelelően képzett szakemberekre lehet.

Az ITK-szektoron belül szinte minden alterület szép jövő elé néz: legyen szó IT-tanácsadásról, felhőalapú szolgáltatásról, hardver- vagy szoftverfejlesztésről, adatmenedzsmentről vagy épp a dolgok internetéről, nem nehéz nagy potenciállal bíró specializációt választani.

Forrás: Autopro