Ha támogatja a kormány, nyugdíjas rendőrök és tűzoltók is beléphetnek a nyugdíjas-szövetkezetekbe – írja a Világgazdaság.

A Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Közész) azt kezdeményezi a kormánynál, hogy nyugdíjas rendőrökkel, tűzoltókkal, dolgozni képes rokkantnyugdíjasokkal bővülhessen a munkát vállalók köre a nyugdíjas-szövetkezetekben – értesült a Világgazdaság. Most az öregségi nyugdíjasok, a Nők40 programban nyugállományba vonult nők és az átmeneti bányászjáradékban részesülők lehetnek tagjai nyugdíjas-szövetkezetnek. Novák Katalin családügyért is felelős államtitkár és a Közész vezetőinek minapi tárgyalásán elhangzott az is, hogy szerencsés lenne, ha munkáltatóként oktatási és egészségügyi intézmények is visszaigényelhetnének áfát a nyugdíjas-szövetkezeteknek fizetendő szolgáltatási díjból. Így elhárulhatna az akadály nyugdíjas tanárok és egészségügyi alkalmazottak foglalkoztatása elől a szövetkezetekben.

Nem költségvetési szervek most is visszaigényelhetnek áfát. A szövetkezetek a szolgáltatási díjból fizetnek közreműködési díjat a tagoknak. Információink szerint az államtitkár nyitott volt a kezdeményezésekre, de jelezte: a kérdésekben egyeztetnie kell a nemzetgazdasági tárcával és az adóhatósággal is.

A Közész elnöke, Turi Dénes lapunknak elmondta: már 101 nyugdíjas-szövetkezet alakult az országban 20 ezer taggal, van olyan borsodi formáció, amelynek 1700 tagja van. A nyugdíjas-szövetkezeteket népszerűsítő országos roadshow március 28-án zárul. A legutóbbi állomás múlt csütörtökön Miskolc volt, ahol jelezték: a szövetkezeti tagok jövedelmét csupán 15 százalékos szja-teher csökkenti. A konstrukció előnye az is, hogy a szövetkezet mentesül a szociális hozzájárulási adó (19,5 százalék) és a szakképzési hozzájárulás (1,5 százalék) fizetése alól.

Megkezdte működését a Takarékos Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet is. Turi Dénes, aki ennek a szervezetnek az elnöki posztját is betölti, jelezte: március 1-jétől a takarékszövetkezeti fiókokban, illetve a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) megyei szolgáltatóirodáiban is jelentkezhetnek tagnak a nyugdíjasok. Mintegy 200 ezer fő hiányzik a versenyszférából, ellenben évente csaknem 40 ezer emberrel apad a hazai munkaerő-kínálat – mondta a Világgazdaságnak Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára. Szerinte ennek három oka van: a mintegy 400 ezer magyart érintő elvándorlás külföldre, a romló demográfiai helyzet, illetve a foglalkoztatáspolitikai problémák, például a közfoglalkoztatás korábbi túlburjánzása, a képzés gondjai. Magyarországon csaknem 2,7 millió nyugdíjas, illetve nyugdíjszerű ellátást kapó ember él. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tavaly májusi adatai szerint 70 ezren dolgoznak nyugdíj mellett. A 65 év feletti foglalkoztatottak aránya Magyarországon 2,4 százalék, miközben az EU átlaga 5,6 százalék, Norvégiában pedig 10,8 százalék ez a mutató. A VOSZ főtitkára hangsúlyozta: szükség lenne nyugdíjas dolgozókra a versenyszférában, elsősorban a feldolgozóiparban és a kereskedelem-vendéglátás ágazatban.

Forrás: Világgazdaság