Czomba Sándor és Glattfelder Béla helyére is új államtitkár kerül, Tállai András pedig az adóügyeket felügyeli majd a tárcán belül létrejövő önálló államtitkárság vezetőjeként - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A szeptember 30-i hatállyal lemondott Czomba Sándor munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár helyére október 1-jétől Cseresnyés Pétert javasolja kinevezni Varga Mihály miniszter.

Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár posztját Lepsényi István töltheti be november 1-jétől.

Tállai András a jövőben miniszterhelyettesként fogja felügyelni az adóügyeket, a Nemzetgazdasági Minisztériumon belül létrejövő önálló adóügyi államtitkárság vezetőjeként. Az MTI kérdésére válaszolva az NGM közölte: Tállai András parlamenti államtitkár marad.

A tárca vezetője Hornung Ágnest javasolja az NGM pénzügypolitikáért felelős államtitkárának Orbán Gábor július végén megüresedett posztjára.

Hornung Ágnes jogász, közgazdász, 2013-tól 2015-ig Magyarország Európai Unió melletti állandó képviseletének pénzügyi tanácsosa, a Gazdasági és Pénzügyi (ECOFIN) csoport vezetője volt. Korábban ugyanitt az adóügyi attasé posztot töltötte be,  2012 előtt pedig egy nemzetközi adótanácsadó cégnél dolgozott.

Cseresnyés Péter 2002 óta tagja az Országgyűlésnek. Nagykanizsa alpolgármestere volt 2006-2010 között, majd 2010-től 2014-ig a város polgármestere. Az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának tagja 2014-től.

Lepsényi István gazdasági mérnök, okleveles gépészmérnök, 1990-től 1995-ig az Autokonszern Rt. elnök-vezérigazgatója, 1991 és 1994 között a Magyar Suzuki Rt. vezérigazgatója volt. Ezt követően 2015-ig, több mint húsz éven át a Knorr-Bremse Fékrendszer Kft. ügyvezető igazgatójaként dolgozott - közölte az NGM.