23-ától a sátoraljaújhelyi kórház csecsemő- és gyermekosztályán, valamint a gyermekszakrendelésen – közölte az intézmény a honlapján. Magyarul péntektől Sátoraljaújhelyen nincs gyermekosztály, mert nincs hozzá elegendő szakképzett ember: feltehetően orvos, de lehet, hogy szakápoló sem – írja a Magyar Nemzet.

A közleményben azt írták, hogy a szülészeti és nőgyógyászati osztályon az újszülöttek ellátása és felügyelete folyamatosan biztosított, de az is a város házi gyermekorvosainak segítségével.

Az illetékes államtitkár a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházat jelölte ki a betegek ellátására, ez azt jelenti, hogy a vidéki gyermek betegeket napközben, illetve ügyeleti időben is szakellátásra a Sátoraljaújhelytől több mint nyolcvan kilométerre lévő Miskolcra kell irányítani. Ennél már Kassa is közelebb van (55 kilométer), de nyelvtudás és EU-s egészségbiztosítási kártya nélkül nem érdemes útnak indulni.

A közleményben azt is megjegyzik, hogy a sátoraljaújhelyi és sárospataki csecsemő és gyermek betegeket ügyeleti időben a városi összevont háziorvosi ügyeleteken látják el.

Korábban a Központi Statisztikai Hivatal Egészségügyi statisztikai évkönyvéből kiderült, hogy több ezer orvos hiányzik Magyarországról: 2015-ben az orvosok országos nyilvántartásában 63 460 szakember szerepelt, ám a valóságban csupán 35 854-en tevékenykedtek a hazai egészségügyi ellátásban. Ráadásul mind nagyobb a szakmából kiöregedő, nyugdíjas orvosok száma, és őket nem pótolja megfelelő ütemben a fiatal nemzedék; sokan döntenek úgy, hogy inkább külföldön próbálnak érvényesülni.

Nem is olyan rég egy konferencián hangzott el, hogy nincs olyan törvény, amely előírná, hogy kötelezően működjenek házi gyermekorvosi praxisok az országban. Akik pedig most ellátják a gyerekeket, egyre inkább kiöregednek, és a betegeket olyan háziorvosokhoz irányítják, akik nem öt évig tanulták a gyermekgyógyászatot, hanem esetleg csak négy hónapig.

Forrás: Magyar Nemzet