Hiába emelkednek a keresetek, ez nem segít nagyon sokat a lakásvásárlás szemszögéből – derül ki az Otthontérkép Csoport legfrissebb közleményéből. Míg a bruttó átlagkereset egy év alatt 13 százalékkal emelkedett, a piacra dobott eladó ingatlanok kínálati ára 18 százalékkal nőtt ugyanennyi idő alatt – írja az Index.

A Központi Statisztikai Hivatal a héten tette közzé a 2017-es keresetekre vonatkozó elemzését, amiből kiderül, hogy egy év alatt a bruttó és nettó átlagkereset 13 százalékkal emelkedett, így előbbi majdnem elérte a 328 ezer forintot, utóbbi pedig a 218 ezer forintot a családi kedvezmény figyelembe vétele nélkül. Az Otthontérkép friss összegzése szerint a piacra dobott lakások ára átlagosan 18 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet és eleve magas bázisról indultak.

Kicsit hosszabb időtávot vizsgálva az látszik, hogy 2015 júniusa óta a bruttó átlagkereset kisebb-nagyobb hullámvölgyekkel és stagnálásokkal együtt összességében 33 százalékkal lett magasabb.  Az átlagkereseti statisztika azonban önmagában nem sok mindent árul el a társadalom és általánosságban a lakosság helyzetéről, főleg ha a kereseti statisztikákra rávetítjük a lakásárak változását a 2015 júniusa óta eltelt időben.

Az Otthontérkép szakértői szerint 2015 júniusától a tavalyi év végéig a béremelkedések 33 százalékos növekedésével szemben a kínálati lakásárak kétszer annyira, 66 százalékkal emelkedtek.

Idén további 5-8 százalékos drágulás várható, a beruházók ugyanis kénytelenek áthárítani durván megugrott költségeiket. A béremelkedés pedig a kormány bejelentése szerint is alacsonyabb ütemű lesz, mint 2017-ben volt, vagyis tovább nyílik az olló a bérek és a lakásárak között.

Az áremelkedés hatása az is, hogy manapság egyre inkább ismét az agglomeráció felé fordulnak az emberek. Az Otthontérkép Csoport adatai szerint azzal egy időben, hogy növekszik a főváros környéki települések népessége, 2 év alatt 48 százalékkal emelkedett az itteni lakások és 23 százalékkal a családi házak ára. Ez a nagy érdeklődés annak tudható be, hogy a fővárosban a lakásárak már elérték azt a plafont, amit a háztartásokba befolyt összegből még ki lehet fizetni.

„A lakásárak emelkedése nemcsak a lokáció, de a típus függvénye is” – magyarázta Mester Nándor, az Otthontérkép Csoport vezető elemzője. Míg a tégla és a családi házak a keresetekkel nagyjából hasonlóan mozogtak és 2,5 év alatt 36 százalékkal emelkedtek, addig a panellakások elképesztő árváltozáson mentek keresztül. 2015 júniusa és 2017 júniusa között nagyjából ívesen emelkedtek, tavaly nyáron azonban kilőttek, visszaestek, majd ismét növekedni kezdtek, ennek köszönhetően pedig 2017 őszén már 77 százalékkal kerültek többe ezek az otthonok 2015 nyarához képest.

Az árak és a keresetek összefüggésében nem lehet szó nélkül elmenni a bérleti díjak mellett sem. Habár előrejelzések szerint a bérleti díjak már nem emelkednek tovább, általánosságban mégis elmondható, hogy az emberek a nettó fizetésük nagyjából 30-35 százalékát költik a lakhatásukra, ami korántsem mondható egészségesnek.

Forrás: Index