Egyre nagyobb probléma Ukrajnában a munkaerő elvándorlása, a jegybank adatai szerint 2015 óta a munkaképes korú lakosság 7 százaléka ment el nyugatra - írja a
Bloomberg nyomán a Portfólió. Néhány éve a magyar kormány is kacérkodott a gondolattal, hogy ukrán vendégmunkásokat csábítson az országba, az adatok azonban azt mutatják, hogy a lengyelek és az oroszok már elszipkázták előlünk a munkaerőt.

 A munkaerő elvándorlása egyre nagyobb problémát jelent Ukrajnában, a következő években ez a növekedést és az árstabilitást is veszélyeztetheti - mondta a hírügynökségnek Dmitro Sologub, az ukrán jegybank alelnöke.

A munkások elvándorlása nem véletlen, hiszen otthon átlagosan havonta 7100 hrivnyát (mintegy 265 dollárt) kereshetnek, míg néhány kilométerrel arrébb, Lengyelországban 3500 zloty (több mint 1000 dollár) az átlagfizetés. A négyszeres pénz mellett pedig az ukrán korrupció elviselhetetlensége is szúrja a dolgozók szemét. Becslések szerint csak Lengyelországban 1,5 millió regisztrált ukrán vendégmunkás lehet, további félmillió pedig nem regisztrálva dolgozhat az országban. Csehország közben szeretné megduplázni az éves kvótát az ukrán vendégmunkások számára.

Az ukrán statisztikai hivatal adatai szerint 2015 és 2017 között több mint egymillió ukrán vándorolhatott el a hat legnépszerűbb célországba. Ennek a fele, mintegy 500 ezer ember a lengyel munkaerőpiacon jelenhetett meg, több mint 340 ezren pedig Oroszországba mehettek el. Olaszország közel 150 ezer ukrán munkást vonzhatott magához, míg Csehországba 120 ezren mehettek. Számunkra rossz hír, hogy Magyarország nincs az első hat célországban, vagyis nálunk nem jelentek meg tömegesen az ukrán vendégmunkások.

A hivatalos ukrán statisztika szerint 2015 óta a munkaképes ukránok 7 százaléka vándorolt ki az országból, ez a folyamat pedig csak felgyorsulhat azt követően, hogy Ukrajna vízummentességet kapott az EU-tól. Egy másik felmérés szerint az ukránok 12 százaléka már külföldön dolgozik, vagy hamarosan azt tervezi.

 Forrás: Portfolio