Hiába a béremelés, még mindig nincs tele az egészségügyi dolgozók pénztárcája. A Facebookon olyan fizetési papír kering, amely egy 22 éve az egészségügyben dolgozó fizetési ada­tait sorolja: alapbére hiába emelkedett, a bruttó fizetése mégis pont ugyanannyi maradt. De vajon tényleg így van-e ez a február elsejei emeléssel? A Blikk cikke.

Az interneten közzétett dokumentum azt mutatja, hogy a fenti dolgozó alapbére most kereken 5400 forinttal lett több, viszont a kórház pont ennyivel csökkentette az alkalmazottja kiegészítését. Így maradt a bruttó 219 900 forint. Látszólag hasonló eset történt tavaly decemberben: akkor egy műtőssegéd mutatta meg papírját az „előtte-utána” fizetésről. Eszerint a trükk az, hogy hiába nő az alapbér, ha a fizetéshez tartozó pótlék csökken, a végeredmény ugyanannyi lesz.

Az ügyben kerestük az ­Emberi Erőforrások Minisztériumát, s a tárca válasza szerint nincs trükk: a neten sokakhoz eljutott irat átsorolási dokumentum (vagyis azt az „ugrást” mutatja, hogyan változik a dolgozó szolgálati időhöz és képzettséghez kötődő alapbére), ennek pedig nincs köze az ágazati béremeléshez. Már csak azért sem – így a tárca –, mert a papíron a január 10-i állapot látszott, a visszamenőleges béremelésről szóló kormányrendeletet azonban csak február 1-jén hirdették ki, így az a papírokon nem is szerepelhetett.

– Bár az egészségügyi dolgozók egy részének több alkalommal emelkedett az alapbére, ez alig haladja meg a 200 ezer forintot, a fiatalabbak több képzettségi kategóriában is csak a szakmai alapbért kapják. Arról nem is beszélve, hogy a keresetek ugyan magasabbak, mint a bérek, de ennek oka a rendkívül gyakori többletmunka: az éjszakai műszak pótléka, a különösen veszélyes helyeken, így a traumatológián vagy a sürgősségin, a pszichiátrián, illetve az intenzíven adott ellátási pótlék – vélekedett lapunk megkeresésére dr. Soós Ad­rianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke.

Sokan már meg is kapták a 8 százalékos emelést. – Pont ügyeletes voltam, amikor megjöttek az átsorolásról szóló elszámolások. Számtalan kollégának osztottam ki a papírt, miszerint a bérük láthatóan emelkedett – mondta dr. Éger István (61), a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Ellenőrzik a munkáltatókat

Keddtől kezdődően ellenőrzi az adóhivatal a munkaügyi hatóságokkal közösen, hogy a dolgozók megkapták-e januárban a megemelt minimálbéreket – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Közleménye szerint az ellenőrzés kiterjed arra is, hogy a munkáltatók a szabályokat betartva jelentették-e be dolgozóikat. Ellenőrzik továbbá, hogy a dolgozók megkapták-e a megemelt minimálbért és a bérminimumot.

Forrás: Blikk


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ