Több mint 23 millió forintot kell fizetnie a Ledina Kerámiához átigazolt 115 volt Zsolnay-dolgozónak, akiket a fideszes városvezetés csábított át korábban. Egy bírósági döntés szerint a dolgozók jogellenesen mondtak fel, így most kártérítést fizettetnek velük. A Szabad Pécs szerint fejenként nagyjából 200 ezer forintos összegről van szó, de ez akár több tízezer forinttal is emelkedhet – írja a HVG.

Jogellenes volt felmondásuk, ezért együttesen több mint 20 millió forint perköltséget és távolléti díjat kell megfizetnie annak a 117 dolgozónak, aki 2016 júniusában rendkívüli felmondással távozott a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-től – erről kedden jogerősen döntött a Zalaegerszegi Törvényszék.

A bíróság ítélete szerint a tömeges, rendkívüli és azonnali felmondásban megjelölt indok nem volt valós, vagy nem tudták annak valóságtartalmát hitelt érdemlően bizonyítani a volt Zsolnay-dolgozók – írja a Szabad Pécs.

A portál munkatársa beszélt a Zsolnay-gyár jogi képviselővel is, akik azt mondták, a végrehajtási költségeket is be fogják nyújtani, így a most egy dolgozóra jutó 200 ezer forintos bíróság általi kötelezéssel fizetendő összeg több tízezer forinttal is emelkedhet fejenként.

A lap szerint kérdéses, hogy ellen-Zsolnay-cég, a Ledina Kerámia (amelyet 2016-ban alapított meg a pécsi önkormányzat a Zsolnaytól elszipkázott dolgozókkal) és az immáron Pannon Porcelánnak nevezett másik új cég tulajdonosai átvállalják-e a dolgozók helyett a fizetendő részt.

Az is kérdéses, hogy ha ők nem, akkor az önkormányzat átvállalja-e a büntetést, erre korábban Páva Zsolt pécsi polgármester ugyanis ígéretet tett. Igaz, az Index szerint a ledinások korábban azt állították, hogy az önkormányzat nem fog fizetni.

Forrás: HVG


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ