Átlépte a 300 ezres határt az építőipar, és rekordösszegű a szerződésállomány is, a munkaerőhiány viszont komoly gondot okoz – írja a HVG.

Tavaly decemberben  az építőipari termelés volumene 35,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a novemberi 30,9 százalékos növekedés után - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A tárgyhó végi szerződésállomány 2017 januárja és decembere között kétszeresére nőtt, tavaly év végén pedig 1.900.510 millió forinton állt.

A szektor tavaly már több mint 300 ezer embernek adott munkát, így az gazdasági ágazatok közül az építőipar produkálta az egyik legnagyobb létszámbővülést a válság óta. Igaz, a munkaerőhiány továbbra is gondokat okoz. Bár a foglalkoztattak száma évtizedes távlatban csúcson van, az ágazatban továbbra is komoly gondot jelent a munkaerőhiány – jelezte Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A lakásépítések a korábbi éveknél nagyobb szerepet játszottak az építőipari növekedésben, az egyéb építményeknél pedig az uniós és állami forrásokon alapuló fejlesztések voltak a fókuszban. A szakember kiemelte, hogy az építőipar sikere a következő években azon is múlik, hogy a fejlesztők által kiépített munkaerő-kapacitás megmarad-e.

Forrás: HVG