A médiában megjelentekkel ellentétben nem valószínű, hogy szakadáshoz vezet majd a Pedagógusok Szakszervezetében (PSZ) az a vita, amely arról szól, miért nem tett lépéseket a vezetés a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal munkájában való részvétel érdekében, amikor erről a szakszervezet országos vezetősége még 2017 decemberében döntést hozott – nyilatkozta a Magyar Időknek a megkérdezett megyei elnökök többsége.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) országos vezetősége még decemberben döntött arról, hogy részt kívánnak venni a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal munkájában. A közösségi oldalukon meg is erősítették a tárgyalási hajlandóságot január 9-én, az erről szóló bejegyzést viszont még aznap eltávolították. Hivatalos honlapjukon sem jelent még meg a kormány szakmai egyeztető fórumán való részvételi szándék kinyilvánítása, illetve éppen ezzel ellentétes álláspontot tettek közzé. Kedden pedig Galló Istvánné, a PSZ elnöke a Magyar Nemzetnek arról nyilatkozott, hogy „szakadás van a PSZ országos vezetőségében”.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke

– Nem gondolom, hogy a Pedagógusok Szakszervezetében bármiféle szakadásról lenne szó, hiszek abban, hogy meg lehet beszélni a jövő hétfői országos vezetőségi ülésen ezeket a kérdéseket, azt pedig nem tartanám szerencsésnek, ha a sajtón keresztül üzengetnénk egymásnak – mondta lapunknak Békési Tamás, a PSZ Zala megyei elnöke. Tömöriné Tóth Anna, a Hajdú-Bihar megyei elnök is azon a véleményen volt, hogy először a szakszervezeten belül kellene megbeszélni az ügyeket, és csak azután nyilatkozni róla, ahogy Sinkovicsné Pirigyi Katalin, a PSZ budapesti elnöke sem kívánta egyelőre kivinni a közvélemény elé a vitát.

– Szeretném leszögezni, hogy a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal nem érdekegyeztető fórum, hanem egy szakmai testület, és arról született döntés még decemberben, hogy a Pedagógusok Szakszervezete részt kíván venni ebben a szakmai munkában – hangsúlyozta lapunknak Fehérné Kajtár Hajnalka, a PSZ Bács-Kiskun megyei elnöke. Hozzátette, sajnálja, hogy az bír hírértékkel jelenleg, hogy kétfelé szakadhat a szakszervezet – amit egyébként nem tart valószínűnek –, miközben alig jelent meg a sajtóban, hogy decemberben közel harminc tankerületben aláírta a Pedagógusok Szakszervezete a kollektív szerződéseket.

Fehérné Kajtár Hajnalka ismertetése szerint ahol még nem kötötték meg a munkavállalóknak többletjuttatásokat is jelentő kollektív szerződéseket, ott zajlanak az egyeztető tárgyalások, vagyis vannak pozitív tendenciák is, amelyekről egyelőre úgy tűnik, hogy nem tájékoztatják a közvéleményt.

Forrás: Magyar Idők