Kedvezőek a nyugdíjas-szövetkezetek tapasztalatai a nyugdíjasok visszafoglalkoztatását illetően a vállalkozási szférában, azonban a pedagógushiány kezelésére ez a forma sem alkalmas – írja a bama.hu.

Tavaly júliustól működhetnek az iskolaszövetkezetek mintájára a közérdekű nyugdíjas-szövetkezetek, megteremtve ezzel a nyugdíjasok foglalkoztatásának kedvező formáját. Ugyanakkor Heller Alajosné, a szentlőrinci Nyugodt Erő Nyugdíjas Szövetkezet elnöke elmondta, a köznevelési intézményeknél a tartós távollétek miatti hiányzások, a pedagógushiány kezelésében nem tudják érvényesíteni ezt a kedvez foglakoztatást.

– A nemzeti köznevelésről szóló törvény arról rendelkezik, hogy pedagógus-munkakör csak közalkalmazotti jogviszonyban látható el. Vagyis a pedagógusnak közvetlenül az intézménnyel vagy a fenntartóval kell munkaviszonyt létesítenie. Ez alól viszont kivétel a magán- vagy egyházi kézben lévő óvoda, iskola – mondta az elnök asszony.

A szövetkezeten keresztül kiközvetített nyugdíjas nem kerül a munkáltató állományába, munkaviszony a két fél között nem is keletkezik. A munkaadóval a szövetkezet köt szerződést a feladat elvégzésére. A feladatot a nyugdíjas-szövetkezet tagja a szövetkezettel kötött tagsági megállapodás alapján látja el. A jogszabály ezt a lehetőséget a köznevelési intézmények esetében nem teszi lehetővé. Így a nyugdíjas pedagógus csak úgy tud visszamenni a katedrára, ha lemond a nyugdíjáról és állásban helyezkedik el.

Kevés a nyelvtanár is az iskolákban

Pedagógushiány elsősorban a kis óraszámban tanított tárgyak – kémia, fizika, biológia, földrajz –, valamint idegennyelv-tanár, művésztanár, gyógypedagógus, logopédus, óvodapedagógus, tanító esetében tapasztalható. Az állami, önkormányzati finanszírozású művelődési intézményeknél, valamint a büntetés-végrehajtás területén is hasonló a helyzet, ezeken a területen sem tudják foglalkoztatni a szövetkezet által közvetített nyugdíjas munkaerőt. A pedagógushiány enyhítésére csak részben jelent megoldást az óraadói megbízási szerződés, amelyet a nyugdíj mellett is lehet folytatni, mert ez a lehetőség heti legfeljebb tízórás elfoglaltságot jelenthet.

A probléma megoldásával kapcsolatban a nyugdíjas-szövetkezet, illetve az érintett szakmai szervezetek felvették a kapcsolatot az Emberi Erőforrás Minisztériumával.

Forrás: bama.hu