A katalóniai Girona mostanában nem csak a focicsapat jó szereplésével hívja fel magára a figyelmet – a legutóbbi fordulóban pontot raboltak Madridban az Atleticótól. Hanem például azzal is, hogy a 100 ezres város utcaseprői kötelesek a zsebükben tartani egy kütyüt, amely jelzi, hogy éppen hol vannak – írja a HVG.

Az intézkedésnek vannak előzményei. Gironában már két éve GPS nyomkövetőkkel szerelték fel a közutakat tisztító járműveket. Ezzel a munka jobb szervezését segítették elő, továbbá a lakosság informálását – a polgármesteri hivatal és a munkálatokat végző cég szerint. De pár hete a városban dolgozó kb. ötven utcaseprőt is arra kötelezték, hogy egy kis nyomkövetőt tartsanak a zsebükben. Az úttisztító munkásokat is tömörítő szakszervezet egyik vezetője szerint ez valójában „orwelli módszer”. A lényeg az, hogy a cég vezetői minél több munkára kényszerítsék legszerényebben fizetett alkalmazottaikat. Az illetékes gironai polgármester-helyettes viszont azt mondta: csakis a jobb munkaszervezésről és a lakosság informálásáról van szó. Van ugyanis a polgármesteri hivatalnak egy weboldala, ahol mindenki követheti az utcák tisztán tartását.

Na, de miről is beszél a főhivatalnok?

 Már száz évvel ezelőtt is bárki meggyőződhetett arról, hogy tiszta vagy koszos az utca, ha kinézett az ablakon, vagy netán lement az utcára. A spanyol utcaseprők GPS ellenőrzéséről beszámoló párizsi Le Figaro francia szakértőket is megkérdezett. Szerintük nem indokolatlan a korszerű technika alkalmazása, de a legrosszabbul fizetett, a legszerényebben képzett és a leginkább kiszolgáltatott munkaerőre bevetni több mint pofátlanság, sőt nemzetközi konvenciókba is ütközik. Ezt a véleményt osztja az érintett spanyol szakszervezet is, amely bíróságon támadta meg az utcaseprők GPS-es megfigyelését elrendelő gironai döntést.

Forrás: HVG