A kamara és a szakszervezet szerint is további béremelésre van szükség ahhoz, hogy elég orvos legyen a kórházakban és a rendelőkben.

Több száz vidéki rendelőben nincs elegendő orvos, sok helyen pedig nyugdíjaskorúak dolgoznak - hangzott el az RTL Híradó szerda esti adásában.

Az orvosi kamara elnöke szerint azonban nem csak a háziorvosi rendelőkben kevés az orvos, országszerte közel ötezer szakember hiányzik a rendszerből.

Egy balassagyarmati kórház oldalán például tizenöt területre keresnek orvosokat, egyebek mellett bőrgyógyászt, gyógytornászt, belgyógyászt és addiktológus szakorvost. De a szentesi Dr. Bugyi István Kórházban is kevés az orvos: ott szakorvosokat hét szakmában, rezidenseket kilenc területre keresnek.

Összesen tizenkét olyan kórház van, ahol annyira kevés az orvos, hogy minden terület hiányszakmának számít. A Magyar Orvosi Kamara elnöke, dr. Éger István szerint annak ellenére is, hogy kevesebben mennek külföldre - hangzott el a Híradóban.

Aki pedig marad, annak egyre nehezebb dolga van a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete szerint.

"Sokkal többet kell dolgozni minden kórházban. Az emberek akár heteket ügyelnek azért, hogy egy osztály működőképes legyen" - mondta dr. Dénes Tamás elnök.

A kamara és a szakszervezet szerint is a béreket kell tovább emelni ahhoz, hogy elég orvos legyen a kórházakban, valamint a rendelőkben.

Az RTL stábja megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, ahol azt a választ kapták, hogy az orvoshiány a balliberális kormányok politikájának egyik következménye. Azt írták: A Fidesz kormány eddig 400 milliárdot fordított béremelésre, a szakorvosok pedig az elmúlt két évben 207 ezer forinttal kapnak többet.

Forrás: HVG