A fővárosi tűzoltólaktanyákban a napokban jelentették be, hogy a katasztrófavédelem parancsnoksága úgy döntött, megemeli azt a tűzoltók számára járó pénzkeretet, amelyből a mosószert és a vécépapírt vásárolják – írja a 24.hu.

A laktanyáknak eddig havonta 50 ezer forintból kellett kigazdálkodniuk minden kiadást, ami nem közvetlenül az épületek rezsijéhez tartozott. Ebből a pénzből vették a tisztítószereket, az irodai eszközöket, sőt még a láncfűrész új láncát is, ezért sokszor nem maradt semmi a higiéniás kiadásokra.

Azt még nem tudni, hogy mennyivel emelik a 3-4 tagú családok átlagos havi költéseihez mérten sem magas keretet.

A 24.hu nemrég írt arról, hogy jó néhány fővárosi tűzoltó az ünnepek alatt kénytelen volt közösségi mosodába vinni a bevetésen beszennyeződött védőruháját, mert a laktanyában nem működött a mosógép.

A tűzoltók beszámolójából kiderült, hogy

  • rendszeresen vannak problémák a mosógépekkel,
  • ilyenkor saját pénzből kell fizetniük a mosodát,
  • nem mindenki rendelkezik váltóruházattal,
  • ha van mosógép, akkor is csak a legolcsóbb mosószerre elég az ellátmány,
  • otthonról kellett pótolni a vécépapírt, mert arra végképp nem jut.

A cikk megjelenése után néhány órával a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményt adott ki azt állítva, hogy a tűzoltóságnál szó sincs pénzhiányról, hiszen a 2017-es évet is tartozásmentesen zárták. Az igazgatóság azt hangoztatta, hogy minden olyan esetben azonnal intézkedik, amikor technikai eszközt vagy védőruhát kell javítani vagy pótolni.

Tény, hogy most valóban intézkedtek, és nem a siralmas helyzetet a nyilvánosság elé táró tűzoltók kilétét kezdték el nyomozni. A pénzkeret emelésén kívül jutott forrás arra is, hogy beszerezzenek és kiszállítsanak néhány új mosógépet és szárítót.

A katasztrófavédelem fontosnak tartotta hangsúlyozni a tűzoltók előtt, hogy az intézkedések nem a 24.hu cikke miatt történtek, hanem már régen tervbe vették őket, és most jutottak el a megvalósításig.

Forrás: 24.hu