Az ország más részein hajléktalanok főként csak egyszerűbb feladatokban, például palántanevelésben, kerti munkákban, rongyszőnyeg gyártásban vesznek részt. Pécsen már több éve varrodaüzemben is dolgoznak. Most két önkormányzat és a MÁV is árajánlatot kért a cégtől munkaruhákra – írja a bama.hu.

Két évvel ezelőtt nem sokan hittek abban, hogy a hajléktalanokat képessé tudják tenni az értékteremtő munkavégzésre, ezt az állapotot pedig hosszú távon fent is tudják tartani. A pécsi közfoglalkoztatási rendszerben minőségi munkaruhák előállításában vesznek részt fedél nélkül élők.

– Először kézi varrásokat tanítottunk a hajléktalanoknak. Tudni kell, hogy több év utcán eltöltött idő után a finom mozdulatokra már nem mindenki képes. Jó hozzáállással, támogatással és minden apró sikert pozitív visszajelzéssel honorálva tudtuk elérni az egyre bonyolultabb munkafolyamatok sikeres elsajátítását. Fél év betanulóidő után már olyan vászonzsákokat tudtak készíteni, amely piaci értékesítésre is megfelelt. Mintegy négyezer zsák készült, majd elkezdtünk munkaruhákat varrni – idézte fel a kezdeteket dr. Sárkány Béla, az Elszámolóház osztályvezetője.

Egy év után már teljesen önálló varrodaként, szalagszerűen tudták a munkaruhákat előállítani. Két év után méretre is szabtak munkaruhákat. Tavaly a Pécsi Speciális Mentők részére készítettek egyedi igények szerint kialakított munkaruhát, nemrégiben pedig a MÁV és két önkormányzat is árajánlatot kért az üzemtől, hogy a dolgozóik munkaruháit esetlegesen innen tudják beszerezni.

– Rendkívül látványos eredményt értünk el a hajléktalan programban. Az elmúlt években a közfoglalkoztatásban résztvevők – példát mutatva más városoknak is – Pécsett bérlakásokat újítottak fel, nyilvános illemhelyeket építettek újjá Uránvárosban és a Kórház téren, óvodákat, bölcsődéket hoztak rendbe. Az elmúlt években Pécsett sikerült bebizonytani, hogy a közfoglalkoztatásban is lehet jó minőségű, hasznos, értékteremtő munkát végezni – értékelte a munkát dr. Őri László alpolgármester.

A munka által rendeződik az életük

A varroda dolgozói együtt élik meg az egyéni sikereket és a fájdalmakat is. Egyiküknek például két álma volt: egy otthon, illetve hogy láthassa a lányát. Az előbbit sikerült teljesíteni, ám utóbbi kívánsága előtt sajnos szívproblémái miatt elhunyt még a nagy találkozás előtt.
A vezetők a hajléktalan dolgozóknak segítenek a hivatali ügyintézésben is, illetve volt olyan időszak az üzem működése alatt, amikor mindenkinek megoldott volt a lakhatása. Sokan találtak már maguknak állást is a versenyszférában, jelenleg is van olyan varrónő, akinek kétszeres-háromszoros bérrel kínáltak állást. Ahogy dr. Sárkány Béla fogalmaz, nagy öröm számukra, amikor valakinek olyannyira rendeződik az élete, hogy magasabb bérért máshol is el tud helyezkedni, ugyanakkor nem kis feladat a varrodából távozó munkaerő pótlása. Mint mondta, mostanra már egyre inkább azok a dolgozók jelentkeznek újra, akik korábban nem voltak alkalmasak a munkavégzésre, hozzáállásuk vagy alkoholproblémájuk miatt.

Forrás: bama.hu