Alig vannak bankfiókok és bankautomaták a vidéki településeken. Így az ott élők sokszor kénytelenek akár 20-25 kilométert is utazni, vagy többet fizetni a készpénzfelvételért. A híradónknak nyilatkozó szakértő szerint ráadásul egyre csökken a „vidék bankjának” kinevezett Takarékszövetkezetek száma is – olvasható az ATV oldalán.

A Nógrád megyei Galgagyörk az egyik azok között a települések között az országban, ahol a posta az egyetlen hely, ahol pénzt lehet felvenni a bankszámláról. Az itt lakók azt mondják: ha szeretnék felvenni a nyugdíjukat, akkor nincs túl sok lehetőségük, vagy a postára mennek, vagy szállhatnak a buszra.

„Püspökhatvanba járok a takarékba, ott van az az automata, és ott vesszük föl” – mondja egy helyi hölgy.

Galgagyörk és Püspökhatvan között csupán néhány kilométer a távolság, busz azonban nem jár túl sűrűn. A készpénzfelvétel azonban most Püspökhatvanban sem működik, az automatából jelenleg kifogyott a pénz. A takarékszövetkezetben dolgozók azt mondták, ez nem sűrűn fordul elő, viszont 11-én, 12-én fizetés és nyugdíjnapkor megtörténik az ilyesmi, most is megtörtént. A következő lehetőség a kézpénzfelvételre Galgamácsa, amely újabb negyedórás autóutat jelent.

Itt működik a takarék automatája. A dolgozok azt mondták az ATV Híradójának: készülnek azokra a napokra, amikor várhatóan sokan használjak az ATM-et, és előre kérik a feltöltést.

A közmunkás szakszervezet elnöke azt mondja: a közfoglalkoztatottakat ugyan nem kötelezik a jogszabályok bankszámla nyitására, de Komjáthy Imre szerint ezt az önkormányzatok egy része kijátssza. „Jó esetben több hónapra sikerül munkát kapni, de akkor sem egész évre. Akkor viszont a segélyt kell valahova utalniuk. Azt viszont kötelezővé teheti az önkormányzat, hogy a segély felvételéhez számlát nyisson, akkor már teljesen mindegy, hogy a munkabér is utána odamegy” – magyarázta Komjáthy.

Forrás: atv.hu