Az év vége különösen jó időszak a nyugdíjasok számára, hiszen decemberben a szokásosnál előbb kapják meg a nyugdíjukat, ráadásul a tavalyi évhez hasonlóan most is kapnak extra pénzeket. Ugyanakkor a hamarabb jött pénzt érdemes beosztani, hiszen a januári kifizetésig most többet, közel hat hetet kell várni, amely jelentősen hosszabb idő a szokásosnál – olvasható a Pénzcentrumban.

Az utóbbi hetekben mi is sokat foglalkoztunk a nyugdíjakkal, hiszen év végén a 10 ezer forintos ajándék utalványokon túl nyugdíjkorrekciót, valamint most először nyugdíjprémiumot is kapnak a nyugdíjasok. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos nyugdíjas az év végén körülbelül 33 ezer forinttal kapott többet, mint az év többi részében.

Mindezen túl, csakúgy mint tavaly, idén is előbb utalták ki a decemberi nyugdíjakat. Karácsony közeledtével sokan örülhetnek a korábban jött, a plusz kifizetésekkel felturbózott nyugdíjnak, azt azonban érdemes észben tartani, hogy januárban várhatóan ismét 12-én lesz utalás. Érdeklődtünk az Államkincstárnál a 2018-as kifizetéseket illetően, ám egyelőre nem tudták megmondani, hogy hivatalosan mikor lesznek a pontos kifizetések.

Ugyanakkor a kifizetések normáls rendjében nem történt változás, így várhatóan továbbra is a 12 - i dátumok lesznek az alapvetőek. Ez alapján valószínűsíthető, hogy január 12-én érkezik 2018 első nyugdíja, ami viszont azt jelenti, hogy még 38 napot kell várni a következő kifizetésig.

A nyugdíjak várható érkezése 2018-ban

Január 12. Péntek

Február 12. Hétfő

Március 12. Hétfő

Április 12. Csütörtök

Május 11. Péntek

Június 12. Kedd

Július 12. Csütörtök

Augusztus 13. Hétfő

Szeptember 12. Szerda

Október 12. Péntek

November 12. Hétfő

December 3. Hétfő

Nem lehet szórni a pénzt

Hiába a megemelt nyugdíj, a karácsony miatt a kiadások is emelkednek. Felmérések szerint átlagosan 35 ezer forintot szánnak a magyarok a karácsonyi ajándékokra. Amennyiben elfogadjuk ezt a számot az azt jelenti, hogy az ajándékokra fordított költségek a decemberi nyugdíj mellé adott plusz pénzek jelentős részét elvihetik.

Jó hír viszont, hogy jövőre is emelkednek a nyugdíjak, méghozzá 3, illetve 3,8 százalékkal - attól függően, hogy a járandóságot 2017-ben vagy még előtte állapították-e meg. Ennek megfelelően egy 113 ezer forintos öregségi nyugdíj az emelés mértékétől függően 4 325, vagy 3 390 forinttal emelkedik.

Forrás: Pénzcentrum