A technológia változások hatása nemcsak az lesz, hogy a dolgozók egy részét robotokra cserélik. Várható, hogy a jelenlegi stagnálás után a munka termelékenysége nőni kezd, és ez maga után vonja a bérek növekedését - írták az MNB elemzői a publikált Növekedési jelentésben – írja a napi.hu.

Eszerint ahogy a jövőben az információs és kommunikációs technológiák ára csökken, úgy csökken a segítségével előállított számos termék és szolgáltatás ára is. Ezek a hatások pedig megnövelik az emberek vásárlóerejét (főleg azokét, akik szerencsések és foglalkozásuk nem, vagy csak kismértékben automatizálható). Ez megnöveli a keresletet a termékek és szolgáltatások piacán, a skálahatás pedig új munkahelyek teremtéséhez vezet, elsősorban a szolgáltatásokban - hangzik az előrejelzés.

A Növekedési jelentés munkaerő-piaci fejezete szerint Magyarországot a földrajzi fekvése kedvező célponttá teszi arra, hogy a termelés egy része ide legyen telepítve az ázsiai országok helyett. Az ország az EU része, ezért a jogi keretet ismerik a befektetők. Az európai multinacionális vállalatok székhelyéhez pedig közel vagyunk - írták az MNB szakértői.

A robotizálás felgyorsulásának valószínűleg hatása lesz a termelés földrajzi eloszlására is. Ahogy a tőke-munka arány nő azáltal, hogy a dolgozók egy részét a technológiával helyettesítik, a munkakereslet eltolódik a felsőfokú végzettséggel rendelkezők felé. Ez a változás pedig lehetségessé teszi, hogy az ipar visszatérjen a fejlett országokba.

A jövőben egy ország sikerességében valószínűleg fontos tényező, hogy készen áll-e az új technológiák befogadására. Talán a legfontosabb azonban az lesz, hogy kellő számban van-e jelen az a képzett munkaerő, amely képes működtetni az új technológiát. Az utóbbi szépséghibája a technológia gyors változása, így pedig nehéz megmondani, hogy pontosan milyen szakemberekre lesz szükség a következőkben.

Az általános tudás lesz az, ami a dolgozókat elég rugalmassá teszi, hogy szükség esetén foglalkozást tudjanak váltani. Emiatt szükséges az általános képzést erősíteni, hogy a fiatal munkavállalók nehogy olyan szakmában szerezzenek képesítést, amelyben néhány év múlva már jórészt robotok végzik el a munkát. (Ezzel gyakorlatilag szembemegy az MNB a jelenlegi hivatalos oktatáspolitikával, amely a rövid távú "piacra termelésre" tesz fel mindent - a szerk.)

Forrás: napi.hu