A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetében nyár óta mennek a vizsgálatok a 25 év után leváltott elnök, Gaskó István állítólagos tisztázatlan vagy gyanús költekezései miatt. Szerinte nem követett el semmit, Halasi Zoltán a Szolidaritás új elnöke és Bárány Balázs alelnök viszont újabb és újabb vádakat hoz fel a leváltott vezető ellen. Autóvásárlásra, hotelszámlákra és pályázati pénzek felhasználására vár magyarázatot az új testület – írja az Index.

Augusztusban írtunk arról, hogy Gaskó István a Liga Szakszervezetek jelenlegi, és a VDSZSZ Szolidaritás 25 év után nem rég leváltott elnökét folyamatosan érik vádak a szakszervezetből. Bárány Balázs alelnök még május elején kezdte el átnézni az elszámolásokat és Gaskó személyes költéseit, amelyekből szerinte az látszik, hogy a leköszönt vezető sokszor irreális összegeket költött – úgy véli – magánügyeire. Kérdőre vonta Gaskót, aki nem adott magyarázatot a tételekre. Ezek között szerepel két, több százezer forintot meghaladó éttermi számla, ugyanerre a nagyságrendre rugó szállodai kifizetések a Hilton és Kempinski hotelekben, de vannak gyanús tankolások is.

„Nem tudtunk arról, hogy bármilyen tárgyalása lett volna [Gaskó Istvánnak] azokban az időpontokban, amikről a számlák szólnak" – mondta Halasi Zoltán, a VDSZSZ Szolidaritás új elnöke. Bárány Balázs alelnök, aki májusban ideiglenesen vette át a szakszervezet vezetését, azt állítja, a szállodai számlákról ő nem hallott korábban. „Folyosói pletykák voltak arról, hogy az elnök pofátlanul használja fel a vasutasok pénzét" – azt mondta, az elnök személyéről szóló küldöttgyűlésen kapott olyan visszajelzéseket, hogy át kéne nézni ezeket a tételeket.

A tisztújítás előtt napokkal volt egy elnökségi ülés is, ahol a területi vezetőkkel vitába keveredett Gaskó István egy rég óta húzódó ügy miatt: ő azt szerette volna, ha a tagdíjbefizetések 35 százaléka marad csak a területi szervezeteknél, a többit a központ kapná. Korábban ez az arány 40 százalék volt. A helyi vezetők ezt nem akarták, ami miatt vita kezdődött a felek között. „Többen mondták, hogy arrogáns és pökhendi volt, szerintünk ezért sem választották újra" – közölte az Index-szel Bárány.

Gaskó ezzel szemben a médiában több helyen, így nekünk is azt nyilatkozta, hogy „a másodvonal az első helyébe akart lépni", ezért váltották le. A pénzügyi vitáról a távozó elnök azt mondta, hogy ez már négy éve tartott, Bárányék is az Ő álláspontján voltak. „Természetes, hogy egy szakszervezetben vannak ilyen helyzetek. Ilyenkor az elnöknek kutyakötelessége, hogy felhívja a tagság figyelmét arra, hogy fenntarthatatlan a gazdálkodás" – mondta el, hozzátéve, hogy nem viselkedett arrogánsan.

Bárány egyébként az elmúlt több mint tíz évben Gaskó alatt alelnök volt, míg Halasi Zoltán a VDSZSZ ernyőszervezetében, a Szövetségben a felügyelő bizottság elnökeként dolgozott mellette. A szakszervezetben szinte mindenki arról beszélt, hogy Halasi lesz Gaskó utódja, aki maga sem tagadja ezt.

Nem volt puccs, elfogyott a bizalom

„Az ügyet nem akartuk a nyilvánosság elé vinni, mert ez a hely a bizalomról szólt" – hangsúlyozta nekünk Bárány. Ezért írt júliusban levelet a leváltott elnöknek, adjon magyarázatot a szerinte személyes kiadásokat fedő számlákra, ellenkező esetben bejelenti az ügyet az illetékes hatóságoknál. Mivel a határidőig nem kapott választ, megtette a bejelentését a XIV. kerületi ügyészségnél, akik vizsgálatot rendeltek el a költekezések miatt.

„Előbb kirúgott, minthogy megcsinálhattam volna az átadás-átvételt" – közölte velünk Gaskó, amikor rákérdeztünk, hogy leköszönésekor miért nem reagált érdemben. Szerinte ilyenkor már nem köteles megtenni az átadást. Jóval erősebb állítása volt, hogy Bárány és Halasi a mai napig nem engedik be abba a helyiségbe, ahol a hivatalos dokumentumokat tárolják és őrzik. „Ráadásul ez egy közös szoba, itt vannak a Szövetség papírjai is" – utalt arra, hogy igazából nem is tudna magyarázatot adni a kiadásokra.

Az állításokra Halasiék azt mondták, hogy ez ebben a formában nem igaz, mert beengedik a helyiségbe, csak iratokat nem hozhat ki. „A VDSZSZ Szolidaritásnak a mai napig tagja, csak az elnöki poszttal járó munkaidő kedvezményét vontuk vissza" – reagált Bárány, aki elmondta, hogy nem járt már a Gaskónak a leváltása után, hogy a Magyar Államvasutak Zrt-től kikérjék, ennek ellenére a Liga elnökeként továbbra is bejár az épületbe. Gaskó viszont állítja, még mindig elzárja előle a Szolidaritás a Szövetség iratait.

Egyszer már mindent rendben találtak

A leváltott elnök nem tartja életszerűnek, hogy utólag kérik számon a többéves, és a küldöttgyűlés által elfogadott költségvetések miatt. „Ezeket már egyszer ellenőrizte az Országos Számvizsgáló Bizottság, akkor rendben találta. Nincs olyan körülmény, amely ezt fölülírná" – érvelt. Azt is hozzátette, hogy a luxus hotelekben kapcsolatépítési és érdekvédelmi tárgyalásokat folytatott, ezekről pedig nem köteles referálni: „huszonöt évig ezzel nem volt probléma, és nem volt olyan igény, hogy részletes tájékoztatást adjon bárki a reprezentációs keret felhasználásáról. Nemcsak én, de Bárányék is éltek ezzel a lehetőséggel. Nekik sem volt ilyen kötelezettségük." Érdeklődésünkre is csak annyit mondott, hogy az érintett pozíciója indokolta azt, hogy éppen a Hiltonban vagy a Kempinskiben találkoztak, miért ott szállásolta el és azt, miért nem nevezi meg.

Bárányék viszont úgy vélik, hogy ezek magánjellegű találkozók voltak: az egyik alkalommal a szállodától egy parkolási számlát is kaptak egy egész éjszakáról. Ezen a két autó rendszáma is fel van tüntetve: Gaskó Audi A6-osáé és egy ligás kolléganőjé, ő a VDSZSZ-ben nem töltött be ekkor pozíciót. „Sokszor magammal vittem jogi tanácsai miatt, nincsen ebben semmi furcsa. A VDSZSZ pályázataival is foglalkozott, hisz az a Liga tagszervezete" – közölte velünk az eset kapcsán. Állítja, nem töltötték ott az éjszakát, egyszerűen megittak pár pohár alkoholt a megbeszélésen, ami miatt otthagyták a kocsikat. „Ittasan nem vezethetek, és betartom a törvényt" – nyomatékosította.

Egy argentin étteremben két gyanús számla is van, amelyre magyarázatot várnak Halasiék: egy 157 és egy 175 ezer forintos vacsorával nem tud elszámolni Gaskó. A Népszabadságnak azt mondta, hogy tizenketten lehettek ezeken az összejöveteleken. A rendelések alapján azonban inkább kettő, de maximum öt emberről beszél az új vezetés. „Nem emlékszem rá, ha tudnám a dátumot, el tudnék vele számolni, ahogy a tankolásokkal is" – jelentette ki, amikor rákérdeztünk nála.

Bárányék szerint semmi sem tiltja, hogy visszamenőleg átnézzék a költségvetéseket, azt a szakszervezet Országos Számvizsgáló Bizottsága újra vizsgálja. Ők úgy látják, hogy nem áll meg Gaskó azon érvelése, hogy akkor minden rendben volt. „A mostani ellenőrzésből az látszik, hogy akkor fals költségvetéseket fogadtunk el" – jelentette ki az alelnök.

A leváltott elnök ezt az állítást, hogy az elfogadott számvetések eltértek volna a valóságtól, határozottan cáfolta. Azzal érvel, hogy az OSZB egy független szervezet, ő nem befolyásolhatta őket. „A bizottságot a kongresszus választja, éppen azért, hogy az elnöknek ne lehessen rá hatása. Ha akkor nem voltak jogszerűek a költések, akkor rajtuk kell elverni a port." Mivel akkor mindent rendben találtak, szerinte nincs mitől félnie: szabályosan járt el akkor is.

„A vasutasok Watergate-botránya"

Az Országos Számvizsgáló Bizottság (OSZB) szeptember elején kiadott egy részjelentést, több megállapítással arról, hogy valóban szabálytalan kifizetésekért felel Gaskó István. Ezekről a volt elnök anélkül értesült, hogy bárki hivatalosan szólt neki. Az ellenőrzés kiadása után szinte azonnal felhívta az OSZB elnökét, hogy számonkérje. Halasiék ekkor gondolkodtak el azon, hogy Gaskó beleláthat valahogy a személyes levelezésükbe. Állítják, hogy ennek oka az volt, hogy a Szolidaritás titkárságán lévő szkenner minden dokumentumot továbbít két emailcímre: egyet az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., egyet pedig az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. Azt, hogy ez így volt, informatikusuk jegyzőkönyvben is igazolta.

   Gaskó Istvánt is megkerestük az ügyben: valóban megkapták-e a VDSZSZ Szolidaritás dokumentumait, tényleg azonnal tudott-e a számvizsgáló bizottság jelentéséről. „Nem tudom, hogy pontosan mikor hívtam fel. A dokumentumot a kollégáimtól kaptam. Megbízok bennük, nem kérdeztem, hogy honnan van" – közölte. Szerinte, ha meg is kapták a leveleket, nekik joguk van elolvasni azokat az üzeneteket, amelyek a saját emailjükre érkeztek – de hangsúlyozta, ilyenekről nem tud.    

Annak tesztelésére, hogy valóban olvassák az emaileket, Halasi egy csalilevelet küldött. Ebben egy autóvásárlásról írt, amelyet a kereskedőnek címzett. Egy olcsóbb autó helyett egy drága Opel Insigniát kért: a típus valódi volt, de az általa megnevezett ár körülbelül kétszer nagyobb, mint a valódi. A levelet nem írta alá, nem pecsételte le, az autókereskedésnek nem is küldte el. Ellenben az előző cikkünk után több olvasói levelet kaptunk: az egyikben éppen erre az autóvásárlásra hivatkoztak, mondván Halasiék se tiszták. Rákérdeztünk, és az új elnök ekkor mutatta meg nekünk az informatikus kijelentését és a kamu levelet.

Gaskó Istvánt is megkerestük az ügyben: valóban megkapták-e a VDSZSZ Szolidaritás dokumentumait, tényleg azonnal tudott-e a számvizsgáló bizottság jelentéséről. „Nem tudom, hogy pontosan mikor hívtam fel, a dokumentumot a kollégáimtól kaptam. Megbízok bennük, nem kérdeztem, hogy honnan van" – közölte. Szerinte, ha meg is kapták a leveleket, nekik joguk van elolvasni azokat az üzeneteket, amelyek a saját emailjükre érkeztek – de hangsúlyozta, ilyenekről nem tud, ahogy Halasi autóvásárlásáról sem hallott.

Az eredeti levelet Sipos Zoltán névről kaptuk, ilyen tag azonban nincsen a VDSZSZ környékén, a Facebookon ugyan felbukkant ez a név, amikor Gaskó mellett kampányolt még a kongresszus előtt. Blogot is vezet, Vasutasszemmel címen, amelyben kiáll a korábbi elnök mellett.

Az álnéven érkezett levélben arról is írtak, hogy a Szolidaritás egyik TÁMOP-projektjében a szervezet bérelt két autót, amelyet Halasi és Bárány is használt magáncélokra, majd az egyiket később meg is vásárolták.

Azt az új elnök tagadta, hogy a projekten kívül más célokra is használták ezeket, Halasi a leginkább saját autójával, egy kilenc éves Opel Merivával jár. Ezt a Szolidaritáshoz közeli forrásaink is megerősítették. Az egyik kocsit, egy Nissan Quashquait a bérlés után valóban megvásárolták, de ennek adásvétele teljesen szabályos és egyelőre nem került a vasutasoknak külön pénzbe. Ennek rendezése később történik majd meg.

Ki a titkos mecénás, aki a luxusautót vette?

Gaskó Audi A6-osának ügye azonban nem ennyire tiszta. A Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy a közel 30 millió forintos autót a VDSZSZ Szövetség egy Gaskó által meg nem nevezett támogató pénzéből vásárolta. „Majd akkor beszélek róla, ha a támogató névvel felvállalja az adakozást" – közölte velünk Gaskó. 

A VDSZSZ Szolidaritásnál azt állítják, hogy az ő pénzükből lett az Audi. Ennek bizonyítására két folyószámlakivonatot mutattak: az egyiken ugyanazon a napon ingatlan vételár részletként átutaltak 30 millió forintot a Szövetségnek, amely még ezen a napon 29,5 millió forintot elutalt az autóért egy kereskedőnek. 

Gaskó szerint a történet nem ennyire egyszerű: „A VDSZSZ Szövetségtől a Szolidaritás megvette az Ajtósi Dürer sori ingatlan ráeső tulajdonrészét. Ez a pénz így a Szövetségé lett, azzal szabadon gazdálkodhatott. De az autót nem ebből, hanem támogatói pénzből vásároltuk."

Bárányék korábban azt feltételezték, hogy a Munka Világa Alapítvány lehet a titkos mecénás, de ekkora ebből már kilépett a Liga. A szervezetet még a rendszerváltás után alapították, amikor a Szakszervezetek Országos Tanácsának (SZOT) vagyonát felosztották. A Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) közösen kapott a befolyó pénzekből - pl. az ingatlaneladásokból származó bevételekből. A Munka Világa feladata az volt, hogy kezeljék és a konföderációkba tartozó tagszervezetek – így a VDSZSZ – fejlődésére fordítsák a pénzt. Az alapítvány kuratóriumában a két konföderáció vezetője is tag volt.

Magyarországon törvény tiltja, hogy az alapító saját magát támogassa: ezt játszhatták ki Bárányék gyanúja szerint úgy, hogy a VDSZSZ-nek és a VDSZSZ Szolidaritásnak juttatott pályázati pénzeket részben vagy egészben támogatás, kölcsön vagy egyéb címeken továbbutalta a Liga Szakszervezeteknek.

A VDSZSZ Szövetség 2008-ban például 50, 2009-ben 72, 2010-ben 30 millió forintot, vagyis összesen 152 millió forintot adott át a Ligának abból a pénzből, amelyet a Munka Világa Alapítványtól kapott a svéd nagykövetség korábbi, Ajtósi Dürer sori épület felvásárlására. A VDSZSZ Szolidaritás 2000 és 2010 között kapott támogatásaiból több mint száz millió forint hiányzik. Halasi és Bárány úgy tudja, hogy ezek is a Ligánál landoltak – legalábbis az elszámolásokból ez látszik.

 Az alapítványtól érkező támogatások kapcsán Gaskó István arról tájékoztatott minket, hogy az onnan érkező pénzeket teljesen szabályosan használta fel a Szövetség, arra, amire kapták. Mivel a Szövetség a Ligával közösen vásárolta meg a svéd nagykövetség korábbi épületét, természetesnek tartja, hogy voltak a két szervezet között utalások. „Valóban szavaztunk kölcsönökről, de a döntésekben Bárány Balázs is részt vett. Ő is szavazott" – tette hozzá.

Magukat is vizsgáltatják Bárányék, Gaskó a nyomozásban bízik

Bárány Balázs bejelentést tett Gaskó költései miatt. Ugyanakkor eljárás folyik a Liga Szakszervezetek TÁMOP-projektjének ügyében és a személyes kiadásoknak gondolt tételek miatt is. A Liga TÁMOP-projektjei esetében Bárány nem a korábbi elnököt jelentette fel, hanem a Liga és az egész VDSZSZ pénzügyeire kért vizsgálatot. Így a hozzájuk tartozó kifizetéseket is vizsgálják: „ha nekünk is lennének törvénytelen költekezéseink, az is ki fog derülni."

Ez szerintük segíti azt, hogy helyre álljon a bizalom a szakszervezeten belül, amely megkopott az elmúlt években. „Nem puccsolta meg senki sem Gaskót, a tagok között rég óta beszédtéma volt, hogy mi lesz a pénzükből" – mondta el Bárány, aki szerint a bizalomvesztés miatt bukott meg a korábbi elnök. Ő és Halasi sem tudott arról, hogy visszaélések lennének, ezek nem nyíltan történtek, pletyka szinten forogtak a vasutasok között.

A VDSZSZ Szövetség, melynek elnöke továbbra is Gaskó, reagált a Bárány által indított vizsgálatokra és nyomozásokra. Az ernyőszervezet szeptember elején határozatot hozott arról, hogy együttműködnek a hatóságokkal az esetleges vizsgálatokban, de ha ezek nem állapítanak meg bűncselekményt, akkor a Szolidaritás alelnöke ellen jogi lépéseket fognak tenni.

A Szövetségből még júliusban zárták ki a Szolidaritást, amely a tagság körülbelül 90 százalékát adja. A Szolidaritás ezt a lépést jogszerűtlennek tartja, és ezért nem fogadja el: bírósághoz fordult. Az ernyőszervezet azzal indokolta a döntését, hogy a Szolidaritás elmaradt a tagdíjakkal. Halasi Zoltán elnök szerint azért sem érthető a döntés, mert a szervezetet ő akkor még csak egy hónapja vezette, négy hónapot Gaskó vitt még, tehát ő nem fizetett. Ugyanakkor továbbra sem akarják kifizetni a tagdíjakat, mert a Szövetség ezt a Liga Szakszervezeteknek utalná tovább, hogy „a fenntarthatatlan konföderációt fizesse ki."

Gaskó István azt is közölte lapunkkal, hogy a továbbiakban már nem kíván az ügyről beszélni, miután sem a Liga, sem a VDSZSZ Szövetség ügyében nem keresték meg egyetlen hatóságtól sem.

Forrás: Index