A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint a 180 ezer közmunkásnak csak kis részét lehetne rövidtávú képzésben részesíteni, de fontosnak tartaná az állami és a civil szektor együttműködését ennek érdekében.

Egyelőre nem lesz munkaszüneti nap a december 24-e, mert nem sikerült elegendő aláírást gyűjteni a népszavazáshoz. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke elmondta az ATV Start című műsorában, hogy a szakszervezetek összegyűjtöttek 70 ezer aláírást, de sajnos mások nem voltak ilyen aktívak. Azt a következtetést vonta le, hogy nem elég, ha a szakszervezetek a munkahelyeken aktivizálódnak, ki kell menni az utcára is politizálni.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke

A szakszervezeti vezető a közfoglalkoztatottak sorsáról is beszélt. Felmerült az Országos Humánmenedzsment Egyesület részéről, hogy a közmunkásokat képzésben kell részesíteni, hogy tovább tudjanak lépni. Kordás megjegyezte, hogy az érintettek nagy része szakképzetlen, van, akinek még a nyolc általánosa sincs meg. A 180 ezer közmunkásnak csak kis részét lehetne rövidtávú képzésben részesíteni, magyarázta, még akkor is, ha van olyan, akinek megvan az érettségije, és esetleg egy OKJ-s végzettsége is. Akik ennek köszönhetően el tudtak helyezkedni, azok már megtették, vélekedett. Akik viszont nem, folytatta Kordás, azoknak ez komplexebb feladatot jelent. Az ő esetükben szükség van kompetenciafelmérésre, képzésre, és egy mentális felkészítésre a munkaerőpiacon való helytállás szempontjából, magyarázta. „ Ezt egy állami szektor nem tudja ellátni.

Erre a civil szektor lenne alkalmas, állami segítséggel, de ehhez nem szabadna a kormány és a civil szervezetek között ellenségeskedésnek lenni”- fogalmazott a szakszervezeti elnök. Hozzátette: „jelenleg erre Magyarországon nincs lehetőség”.

„Sokukat arra is ki kell képezni, hogyan kell egy munkahelyen viselkedni, hogyan kell viszonyulni a munkaidő letöltéséhez, hiszen az is előfordult, hogy valaki munkaidőben hazament megetetni az állatokat” - jegyezte meg. Arról is beszélt, az önkormányzatokkal is kapcsolatba lehetne lépni ebben az ügyben, de fontosnak tartaná, hogy ne csak az legyen, hogy valahol eltöltse az időt a közmunkás, és fölvegye a pénzt, hanem legyen valamilyen piaci célja is. Úgy látja, ehhez beruházások kellettek volna, de sajnos ez nem történt meg. Kordás véleménye az, hogy a jelenlegi közmunkarendszer elhibázott. Szerinte ez csak úgynevezett „látványpékség”. Torzítja a munkerőpiacot, azt mutatja, az embereknek van munkája, de ez, ebben a formában már nem fenntartható, jelentette ki.

A felvetett gondolatban, miszerint képezni kell az embereket, van igazság, folytatta, de azt célzottan kell megtenni. Fel kell mérni, hol, milyen munkaerőre van szükség, és úgy kiképezni az embereket, hogy a végén azonnal el tudjon helyezkedni. „Az állam ezt nem tudja megvalósítani, ismételte, mert nem tud minden ember mellé egy mentort állítani. A civil szektor igen, képes, és hajlandó is erre, ebben kellene egy együttműködést kialakítani a kormánynak”- állapította meg Kordás László.

Forrás: atv.hu