Lassan, de összeállt a Nemzeti Pedagógus Kar megyei csapata – többségük kalocsai. A Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma dísztermében a napokban megalakult a Bács-Kiskun megyei küldöttgyűlés, így végül megvan a területi szakmai érdekképviselet is. A feladatok megismeréséhez országos elnökségi tagot is meghívtak az első ülésre, amely javarészt az alapvető posztok, mint az elnök és elnökhelyettes megválasztásáról szólt. A titkos szavazások mind eredményesek voltak, az országos küldöttek személye is eldőlt – írja a baon.hu.

– Több választás után most sikerült végre annyi tagot összetoborozni, hogy megalakuljon a Bács-Kiskun megyei területi küldöttgyűlés. Az első feladatuk az, hogy kialakítsák a saját szervezetüket, megválasszák az elnöküket, elnökhelyettest, elnökségi tagokat, és kialakítsák a saját működési rendjüket – foglalta össze a meghívott előadó, Szakál Ferenc Pál. A Nemzeti Pedagógus Kar Pest megyei országos elnökségi tagja kifejtette: ez a Kalocsán létrejött megyei csapat delegálhat tagokat az országos küldöttgyűlésbe, tehát a legfontosabb testületükbe is. Ez a szervezeti felépítés azért fontos, mert így lehet a hétköznapokban dolgozó pedagógusok szakmai véleményét a leghatékonyabban közvetíteni a döntéshozók felé – fogalmazott. Hangsúlyozta ezzel együtt, hogy a pedagógus kar nem azonos a szakszervezettel, annak ellenére sem, hogy azért vannak átfedések a tevékenységükben.

A szakszervezet elsősorban a munkavállalói érdekképviseletet látja el a pedagógusokkal kapcsolatban, de szakmai dolgokban is állást foglal. A pedagógus kar szakmai érdekképviseletként van meghatározva, és olyan kérdésekben várja a véleményeket, amelyek elsősorban nevelési témákat, tantárgyakat érintenek – értelmezte a különbséget Szakál Ferenc Pál, hozzátéve, mindezzel együtt gyakran kérik ki a véleményüket az állami fenntartással kapcsolatos ügyekben is. Ami az utóbbi években a legtöbb kérdést vetette fel, az a tantárgyakat, valamint az elsajátítandó ismeretek mennyiségét, a ta­nulók és a pedagógusok túlterheltségét érinti – ezekben a témakörökben változások is várhatók a közeljövőben, jelezte.

A Nemzeti Pedagógus Kar Bács-Kiskun megyei küldöttgyűlésének alakuló ülésén, a jelenlévők titkos szavazatai alapján Fekete Antal lett az elnök, helyettese pedig a kecskeméti Szabó István Sándor – rajta kívül egyébként mindenki kalocsai a gyűlésben. Etikai bizottsági elnöknek Junger Pétert, elnökségi tagnak Török Krisztinát, Arnold Adrient és Nagy Gézánét választották meg. Az ülésen eldőlt az is, hogy országos küldött lesz Arnold Adrien, Illés Péter, Junger Péter, Martin Gábor, Szabó István Sándor és Török Krisztina.

Forrás: baon.hu