Tovább csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma októberben, miközben az üres álláshelyek száma tartósan magas szinten stabilizálódott - derült ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) friss adataiból.

 Új mélypontra, 260 ezer főre csökkent októberben az álláskeresők száma, ami 17 ezerrel alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az NFSZ regisztere alapján ezzel az egy évvel korábbihoz képest 6,3%-kal csökkent az álláskeresők száma, ami jól mutatja, hogy a magyar munkaerőpiac egyre feszesebbé válik. Az októberi csökkenéssel a 3 havi átlag 266 ezer főre csökkent az előző év azonos időszakában mért 281 ezerről.

A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 5,7% volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 3,8%-os értéket mutatott. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) módszertana szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma a 2017. július-szeptemberi gördülő negyedévben 188,5 ezer főt tett ki, amely 4,1 %-os munkanélküliségi rátát eredményezett. A munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest 0,8%-ponttal volt kevesebb.

Októberben 140 ezer álláskereső kapott pénzbeli ellátást, közülük a többség (57,6%) szociális jellegű támogatásban részesült, míg kisebb része (42,4%) álláskeresési ellátásban részesült. Ugyanakkor az álláskeresők csaknem fele, 46 százaléka semmilyen pénzbeli támogatásban nem részesült.

A hónap során a foglalkoztatók összesen 39500 üres álláshelyet jelentettek be (ezek 53,6%-ához igényeltek támogatást), ami emelkedést jelent az előző év azonos időszakában mért 37 ezerhez képest. Az augusztus és október közötti 40600-as átlag azonban csak nagyon minimális emelkedést jelent a 2016 azonos időszakában mért 40400-hoz képest.

A legtöbb új munkaerőigény Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Budapest és Baranya megye területére koncentrálódott októberben, e három területi egységen jelentették be az állások 34%-át.

Az üres álláshelyek tartósan magas száma jól mutatja, hogy Magyarországon továbbra is igen súlyos problémát jelent a munkaerőhiány.

Összességében ebben a hónapban 127600 álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a zárónapon 87,9 ezer maradt betöltetlen.

Mindkét érték alacsonyabb, mint az előző év azonos hónapjában mért szám, ráadásul az augusztus-októberi 3 havi gördülő átlag is alacsonyabb értékeket mutat, mint tavaly ilyenkor.

Ebből arra lehet következtetni, hogy habár folyamatosan keletkeznek új betöltetlen munkahelyek (vagyis a cégek érzékelik a munkaerőhiányt), a foglalkoztatók még képesek feltölteni az álláshelyek egy részét, vagyis egyelőre van tartalék a magyar munkaerőpiacon

A legnagyobb nem támogatott munkaerő-kereslettel Budapest, Győr-Moson-Sopron és Pest megye rendelkezett.

Ezen kívül magas volt a bejelentett állások száma néhány olyan megyében, melyek munkaerőpiaci helyzete nehéz, például Bács-Kiskun és Zala megye - derült ki az NFSZ jelentéséből.

Októberben a nem támogatott állások elsősorban az egyszerű ipari foglalkozású, a mechanikaigép-összeszerelő az utaskísérő, a légijármű-vezető, hajózómérnök és az egyéb, máshova nem sorolható egyszerű szolgáltatási és szállítási foglalkozású foglalkozásokra vonatkoztak.

Sokan vannak alacsony végzettséggel

Iskolai végzettség tekintetében a legfeljebb általános iskolát végzettek 113 300 fős létszáma az álláskeresőkön belül 43,5%-ot jelentett októberben. Középfokú (szakiskola, szakmunkásképző, technikum vagy gimnázium) végzettséggel 131 700 fő (50,6%), felsőfokúval 15,2 ezer fő (5,9%) rendelkezett. A középfokú végzettséggel rendelkezők 50,6%-a végzett szakiskolát.
A nyilvántartásban 27,7 ezer pályakezdő szerepelt, arányuk az összes álláskereső között 10,7%-ot jelentett. A pályakezdők 45,3%-ának legfeljebb általános iskolai, 15,6%-uknak szakiskolai vagy szakmunkás, 15,9%-uknak gimnáziumi, 18,8%-uknak szakközépiskolai vagy technikumi, 4,3%-uknak felsőfokú iskolai végzettsége volt.

Forrás: Portfolio