A Szekszárdi Törvényszék november 8-án nyilvántartásba vette az Egységes Tűzoltó Szakszervezetet – tájékoztatták a Lánglovagok.hu tűzoltóportált Antalfi Zsolt és Vári Tamás, az érdekvédelmi szervezet társelnökei.

Elérhetőség, személyes jelenlét

Antalfi Zsolt elmondta, hogy a szakszervezet olyan emberekkel alakult meg, akik a mai napig is aktívan részesei a tűzoltók mindennapjainak, több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek. A felmerülő problémával, legyen az egyedi eset vagy gyakran előforduló anomália, a tagok közvetlenül fordulhatnak a képviselőkhöz, akik elérhetőek és személyes jelenlétükkel segítik a tagokat.

Vári Tamás társelnök hozzátette: azt valljuk, hogy az alapvető szakszervezeti "szolgáltatásokon" túl - például jogsegély, kedvezmények - a törődés, aktív kapcsolattartás, azonnali reakció a tagok felvetéseire, a folyamatos kommunikáció minden elérhető csatornán fog bennünket megkülönböztetni más szakszervezetektől, és jelent többlet értéket a mi tagságunknak. A tagság véleménye, hangja a legfontosabb számunkra, ezt fogjuk módszeresen kikérni és ehhez fogjuk igazítani tevékenységünket.

Egyedül esélytelen az érdekérvényesítés

Antalfi Zsolt szerint jól látható, hogy jelenleg a rendvédelmi szférában az egyén érdekérvényesítő képessége vajmi kevés. "Tegyük fel, egy törzsőrmesternek kellene az igazát egy ezredessel szemben bizonyítani. Milyen eséllyel tudna és merne ennek egyedül nekivágni?" - teszi fel a kérdést a társelnök.

Vári Tamás úgy véli, azért fontos, hogy valaki szakszervezeti tag legyen, hogy elérhető legyen számára egy olyan szervezet, ahova segítségért fordulhat fegyelmi vagy katonai ügyészségi eljárások során, de akárcsak a szolgálati törvénnyel kapcsolatos értelmezési kérdései kapcsán.

Antalfi Zsolt hozzátette: annak is fontos a tagság, akinek még nincs problémája, de erős akar lenni és egyetért az elveinkkel. A „puszta” jelenlétével, kiállásával tudja erősíteni a szervezetünket és ezáltal a tűzoltó társadalmat.

Súlyos gondok

Vári Tamás ismertetése szerint lesz feladat bőven: az életpályamodellt hiányosan vezették be, és továbbra sincs elfogadható nyugdíjba vonulási lehetőség. Egyértelmű mindenki számára, hogy ezt a szakmát nem lehet megnyugtatóan művelni 65 éves korig ilyen extrém pszichikai és fizikai igénybe vétel mellett.

Antalfi Zsolt hozzátette: a tűzoltóállomány átlag életkora közel 40 év. Fokozódik a létszám probléma, az elvándorlás. 10-20 éves tapasztalattal bíró tűzoltók szerelnek le, mely óriási szakmai veszteség. Antalfi Zsolt szerint mindezt tetézi, hogy túl sok az ellenőrzés, nagy és folyamatos az állományon a pszichikai nyomás.

Forrás: Lánglovagok