A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) üdvözli a szociális jogok európai pillérének pénteki kihirdetését a göteborgi szociális csúcstalálkozón; a lépéssel megerősítést nyert az unióban dolgozó emberek, állampolgárok életminőségét, munkakörülményeinek javítását célzó törekvés - közölte a MASZSZ pénteken az MTI-vel.

A szakszervezeti szövetség közleményében hangsúlyozza, hogy a szociális alapjogok deklarálásán túl érdemi intézkedésekre van szükség a politikai döntéshozók és a jogalkalmazók részéről is ahhoz, hogy a munkavállalók és családjaik a mindennapok során érezzék az élet- és munkakörülményeik javulását.

Mind uniós, mind nemzeti szinten világos és a szociális partnerekkel együttműködésben kidolgozott akciótervekre van szükség a szociális pillérben megfogalmazott alapelvnek és jogoknak a gyakorlati érvényesítéséhez. Csak így lehet valódi előrelépést elérni a munka és a magánélet közötti egyensúly megvalósítása, a méltányos munkafeltételek megteremtése, a munkavállalói és a kollektív érdekképviseleti jogok érvényesítése, a munkahelyi egészség, biztonság, valamint az egyenlő bánásmód terén - szögezték le.

Hozzátették: a generációk jövőbeli esélyeit javíthatja, ha megvalósulnak a szociális pillérben megfogalmazott gondolatok, például: a foglalkoztatás elősegítése, a tisztességes és méltányos bérezés, az egyenlő esélyeket teremtő oktatás, azaz a szociális partnerség, az érdemi szociális párbeszéd.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elvárja, hogy a szociális pillér elfogadását követően a magyar kormány kezdeményezzen valódi párbeszédet a szociális partnerekkel a tagjaik életét befolyásoló húsz alapjog érvényesítéséhez szükséges lépésekről, intézkedésekről - tartalmazza a közlemény.

Az Európai Unió 28 tagállamának és három központi intézményének vezetői pénteki göteborgi találkozójukon írták alá a szociális jogok európai pillérét létrehozó nyilatkozatot. A dokumentumban 20 kulcsfontosságú elvet és jogot határoztak meg a méltányos alapon és jól működő munkaerőpiacok és jóléti rendszerek alátámasztására.