Rövidesen eltörölheti a kormány a 65 év alatti, ellátásban részesülőkre vonatkozó bérplafont annak érdekében, hogy minél többen ismét munkába állhassanak – erősítette meg az InfoRádiónak Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke.

A jelenleg hatályos jogszabályok alapján a korhatár előtti ellátásban részesülőkre vonatkozik a tizennyolc havi minimálbérplafon, ami egy kereseti korlátot jelent – mondta Mészáros Melinda. Ha ezt az összeget eléri az érintett csoportba tartozók jövedelme, a tárgyévben már nem részesülhet korhatár előtti ellátásban.

Ez komoly problémát jelenthet azoknak, akiknek év közben szűnik meg a munkaviszonya, és így az év hátralévő részében semmilyen ellátást nem kapnak. Ezért a LIGA Szakszervezetek és a munkavállalói oldal közösen kezdeményezte, hogy töröljék el a bérplafont. Ezt a jelenlegi munkaerőpiaci helyzet is indokolja – tette hozzá a szervezet elnöke.

Mészáros Melinda szerint a korlátozás eltörlése ösztönzőleg hathat, és ennek köszönhetően sokkal többen vállalnának munkát a korhatár előtti ellátásban részesülők körében. A LIGA jelezte a Nemzetgazdasági Minisztérium felé, hogy a helyzetet év végéig rendezni kell, hogy akik a következő évben elhelyezkednének, ismerjék a jövő évre vonatkozó szabályokat. Így az elnök reméli, hogy a kormány még a héten tárgyal a kérdésről.

A szervezet javasolta továbbá, hogy a jelenlegi nyugdíjas-szövetkezeti rendszerben jellemző járulékkedvezményt terjesszék ki azon foglalkoztatottakra is, akik nem szövetkezeti keretek között végzik a munkájukat.

Forrás: InfoRádió