Hol marad az ünnepi jókedv, ha már szólni sem lehet a nőkhöz? Komoly dilemmákat hozott a felszínre a zaklatási botrány.

A New York Times kimerítő cikket szentelt a problémának, hogy miként élik meg a férfiak a munkahelyeken az elmúlt hetek szexuális zaklatással kapcsolatos hírözönét, elismerve, hogy igazán zavarba ejtő és nehezen érthető helyzetekben találják magukat. A cikk egyik következtetése az, hogy a sajtóban megjelent zaklatásos történetek nyomán egyre többen jobban odafigyelnek arra, hogy miként viselkednek a nőkkel a munkahelyeken, a másik viszont az, hogy a túlóvatoskodás miatt akár teljesen eltűnhet a karácsony céges partik méltán ellentmondásos hagyománya.

Az egyik San Franciscó-i designcég vezetője például egyenesen azt javasolja, hogy halasszanak el minden céges bulit, amíg ki nem találják, hogy miként kellene a nőknek és a férfiaknak kapcsolatba kerülniük egymással. A lap megjegyzi, hogy sok férfi, aki úgy gondolja, hogy egyébként egyenlőnek tekinti a nőket, a zaklatásos hírek hatására megvizsgálja a saját viselkedését, és azt, hogy vajon szándéka ellenére átlépett-e határokat, amivel esetleg ő is bekerülhetne egy #metoo posztba.

A lapban megszólal egy ügyvéd is, aki egy zaklatási munkacsoport tagjaiként próbálja eligazítani a férfiakat a nőkkel szembeni viselkedés útvesztőiben, és minden alkalommal megnyugtatja őket, hogy nem az a megoldás, hogy kerüljék a nőket. Az ügyvéd szerint ugyanakkor abszurd azt a látszatot kelteni, hogy van valamiféle szürke zóna a kollegiális közvetlenség és a szexuális zaklatás között.

Viszont egészen őszinte aggodalom körvonalazódik ki a New York Times cikkéből, miszerint „most, hogy a nők már felhatalmazva érzik magukat, hogy szóvá tegyék a nem helyén való viselkedést, néhány cég előrejelzése szerint az ünnepi időszak alkoholos összejövetelei idén robbanásveszélyesek lehetnek”. És hogy mit tesznek ez ellen? Néhány helyen a szokásos ingyen alkoholt felszolgáló bárokat játékzónákra cserélik, máshol a csütörtöki vagy péntek esti bulikat hétfő vagy kedd délutánra tették – mintha ez bármit megoldana.

Forrás: HVG