A legfontosabb üzenet, amit a fiatalok felé közvetíteni kell, hogy van jövőjük Magyarországon - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára egy szakmai konferencián, kedden Budapesten.

Az önkormányzati ifjúsági referensek szakmai találkozóján mondott köszöntőjében az államtitkár kiemelte, hogy az egymás felé fordulást és az odafigyelést kell erősíteni az ifjúságpolitikában, el kell juttatni az információkat a fiatalokhoz, és meg kell hallgatni azt is, amit ők mondanak.

Az egyik legfontosabb kérdés, ami a fiatalok jövőjét érinti, az elhelyezkedés és az egzisztencia megteremtése - mondta, hozzátéve: ezért indult februárban az Ifjúsági garancia program, amely a pályakezdők elhelyezkedését segíti. Ennek indulása óta már több mint 23 ezer, hónapok óta munkát kereső fiatal tudott a program által elhelyezkedni. A cél, hogy 2018-ra valamennyi 25 év alatti fiatalra kiterjesszék a támogatást - hangsúlyozta Novák Katalin.

Az államtitkár beszélt a Nemzeti tehetség programról is, amelyre ebben az évben kétszer akkora összeget fordítanak, mint eddig, tehát a korábbi 1,4 milliárd forint helyett 2,8 milliárdot. Ebből tanulmányi versenyeket és egyedi ösztöndíjakat is finanszíroznak. A program üzenete: ha tehetséges vagy, akkor megkapod az ehhez szükséges támogatást - fogalmazott.

A fiatalokat támogató programok közül kiemelte még az „újratöltött" Új nemzedék programot, amely októberben indul, és amelyre mintegy ötmilliárd forintot fordítanak. A program feladata, hogy eljuttassa a fiatalokhoz az őket érintő információkat, például a családi otthonteremtési kedvezményről, a gyed extráról vagy a munkahelyvédelmi akciótervről. Országszerte húsz Új Nemzedék Központot hoztak létre ennek érdekében - mondta Novák Katalin.

Az ifjúsági referensektől az államtitkár azt kérte, legyenek ők „az ujj a fiatalok pulzusán", hiszen - tette hozzá - nélkülük, akik helyi szinten végzik a munkát, nem boldogul a kormány.